Lekkerder hardlopen: zo doe je dat

Een gids langs herkenbare situaties en nieuwe ontdekkingen

Wij hardlopers hebben allemaal onze eigen ervaringen en gewoontes. Welke afstanden je ook loopt, of je nu net begonnen bent of al jarenlang loopt. Dit artikel is een handzame gids voor alle hardlopers, met herkenbare onderwerpen, enthousiasmerende tips en hulpvolle tricks. Verwacht geen trainingsschema’s en eindtijddoelstellingen, maar wel tips, adviezen en ervaringen van mij, andere recreatielopers en professionals.

Ben je er klaar voor? Laten we op pad gaan!

Door: Bob Kenniphaas

Hoofdstuk 1: Motivatie

Waar een wil is, is een weg. Als dat ergens van toepassing is, dan is het wel op hardlopen. Een loopwedstrijd kiezen, trainen en een medaille binnenhalen. Het lijkt simpel, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Websites en magazines over hardlopen staan niet voor niets vol motivatietips. Elke hardloper heeft wel eens een periode dat het trainen iets minder goed gaat. Moe, te koud, geen zin, te warm of niet fit.

We zijn allemaal overtuigd dat hardlopen goed voor ons is, maar deze overtuiging blijkt niet genoeg om ons constant gemotiveerd te houden. Wat kun je doen om wél gemotiveerd te blijven?

Doelen stellen
Het is belangrijk om te weten waarom je een paar keer per week je hardloopschoenen aantrekt. Bedenk wat je binnen een bepaalde periode wilt bereiken en schrijf dit op. Wil je gewicht verliezen? Je conditie verbeteren? Je persoonlijk record op de 10 kilometer verbeteren? Of een marathon lopen? Als je een doel voor ogen hebt, dan is het makkelijker om de deur uit te gaan om te gaan trainen. Ik vind het zelf altijd prettig om mijn doelstelling met anderen te delen. Zij vragen mij dan regelmatig hoe het trainen gaat en dit herinnert mij eraan om niet te verzaken. Het helpt mij ook altijd goed om gemotiveerd te blijven als ik ingeschreven sta bij één of meerdere hardloopevenementen. Als ik weet dat ik op een bepaalde datum een bepaalde prestatie moet leveren, weet ik waar ik in de voorafgaande weken en maanden voor aan het trainen ben.

“Het trainen gaat beter als je een doel voor ogen hebt.”

Deel je voortgang
Het is leuk om je voortgang bij te houden op de kalender die op het toilet hangt, maar het is nog veel leuker om je voortgang te delen met de rest van de wereld. Dat kan op Strava, waar dagelijks 8 miljoen sportactiviteiten geüpload worden, maar ook op Instagram. Op het social medium is de afgelopen jaren een heuse ‘hardloopcommunity’ ontstaan. Zelf heb ik enkele jaren terug een hardloopdagboek bijgehouden op Instagram. Ik deelde na elke training een leuke foto en de statistieken van die training. Het delen van mijn trainingen werkte voor mij motivatieverhogend. Ik ontving likes, leuke reacties en kwam in gesprek met medelopers die op die dag ook een training of wedstrijd hadden gehad of de deur nog uit moesten.

De community op Instagram bestaat uit gevestigde runfluencers, dat zijn bloggers die schrijven over hardlopen, en hardlopers met minder volgers, maar met net zoveel passie. Ik vind het zelf heel leuk om door hun feed te scrollen en inspiratie op te doen door hun ervaringen te lezen. Het nadeel van de runfluencers is dat zij veel betaalde samenwerkingen hebben en ze dus veel commerciële posts plaatsen. Het is een kwestie van door de reclameberichten heen kijken en focussen op de hardloopverhalen. Zelf vind ik Sunny, Wesley en Grace de leukste hardlopers op Instagram.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Grace Wabbijn (@run.with.grace) op

Sunny noemt zichzelf niet voor niets Mister Marathon. Op het moment van schrijven staat hij op 68 marathons in 34 landen en staan er twee nieuwe buitenlandse marathons op zijn agenda. De tweede runfluencer die ik wil benoemen is Wesley. Hij heeft de marathons van Rotterdam en New York gelopen en doet bijna elk weekend mee aan een loopevenement. Als laatst wil ik Grace benoemen. Een van haar foto’s heb ik hierboven ingesloten. Grace heeft een eigen blog, Run with Grace, en is van deze drie degene met de meeste volgers. Ze deelt veel vrolijke foto’s en motiverende teksten en heeft onder meer de marathons van Rotterdam, Florence en Parijs gelopen.

Nu ik het toch over hardlopen en social media heb, is het een goed moment om een stukje uit de show van stand-up comedian René van Meurs met je te delen. Volgens hem is het geen goed idee om elk trainingsrondje online te delen omdat iedereen dat irritant vindt. Mijn oplossing? Zorg dat je alleen maar hardlopers om je heen verzamelt. Wel zo gezellig!

Regelmaat
Train je twee keer in de week? Of drie keer? Of elke dag? De keuze is aan jou. Je trainingsintensiteit is afhankelijk van je doelen en je trainingsschema. De regelmaat van het trainen zorgt voor succes, maar is ook een belangrijke motivatiefactor. Ik vind het zelf prettig om drie keer per week te trainen. Bij drie trainingen per week heeft mijn lichaam genoeg tijd om te herstellen, maar boek ik ook wekelijks vooruitgang. Trainen doe ik op dinsdag, donderdag en een keer in het weekend. Het idee dat het dinsdag is, is voor mij al genoeg om mijn hardloopkleding aan te doen en lekker te gaan lopen.

Een mooi voorbeeld van lopen met regelmaat vind ik The Daily Mile. Het doel van de organisatie van The Daily Mile is even simpel als doeltreffend: blije en fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard) te lopen op school. The Daily Mile ondersteunt het recht van kinderen op een gelukkige en gezonde jeugd. Er doen al meer dan 8500 scholen en kinderdagverblijven in 65 landen mee. The Daily Mile is iets wat je ook zelf thuis kunt doen, en wat sommige hardlopers al doen. Meer regelmaat dan een dagelijks rondje is bijna niet te krijgen!

Zoek een hardloopmaatje
Of juist niet. Ik vind het zelf prettiger om alleen te lopen, maar ik ken en zie veel hardlopers die het fijn vinden om samen te lopen. Voor de gezelligheid, veiligheid of motivatie. Een afspraak met een hardloopmaatje zeg je niet zomaar af. Je kunt het zien als extra stok achter de deur. En het combineren van een sociale en sportieve activiteit is natuurlijk altijd leuk!

Loop je, zoals ik, liever alleen en met muziek op? Ren dan op de maat van een van de motivatieplaylists op Spotify, zoals de Motivation Mix, of ga voor een hardlooppodcast, zoals Susy Q&A van Olympisch atleet Susan Krumins en Olivier Heimel, hoofdredacteur van Runner’s World Nederland.

Wees trots
Beloon jezelf af en toe. Iedereen heeft zijn eigen doelen en mijlpalen. Het is goed om daar trots op te zijn. Uit verschillende studies is gebleken dat tastbare beloningen niet motiverend werken omdat de motivatie kan verminderen als de beloning de volgende keer niet gegeven wordt. Voor mij werkt het wel goed om mezelf af en toe een tastbare beloning te geven. Niet na elke training, maar wel na een goed verlopen hardloopwedstrijdje. Dit kan een hardloopshirt zijn, maar ook een chocoladereep. Trots zijn op jezelf en op je resultaten, is het devies.

Hoofdstuk 2: Hardloopevenementen

Hardlopen kan altijd en overal. Trainingsrondjes in de stad, in de natuur of op de baan. Lekker alleen of gezellig samen met een hardloopmaatje of -groep. Maar hoe houd je de trainingen leuk? Door voor afwisseling te zorgen. Dat doe je niet alleen door te variëren in je trainingsrondjes, maar ook om met enige regelmaat mee te doen aan een hardloopevenement. Of je het nu een hardloopevenement of hardloopwedstrijd noemt: de meeste hardlopers kunnen niet zonder en omcirkelen bepaalde data al lang van tevoren in hun agenda. Elk weekend worden er in Nederland tientallen evenementen over verschillende afstanden georganiseerd. Zelf heb ik in de loop der jaren kennisgemaakt met veel evenementen. Van klassiekers als de Halve Marathon van Egmond en de Damloop tot ‘rondjes om de kerk’ als de Boerenkoolloop en Rondje Bergen. Hoe kies ik waar ik ga lopen en hoe kan jou dat helpen?

Kies voor groot of klein
De massaliteit van sommige evenementen houdt me tegen om me voor de volgende editie in te schrijven. In 2015 deed ik voor de eerste en laatste keer mee aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en de Bruggenloop in Rotterdam. Na twee edities van de CPC Loop in Den Haag had ik het daar ook wel gezien. Als de Egmond Halve Marathon geen thuiswedstrijd was geweest voor me, had ik die ook links laten liggen. Het is bij deze evenementen vaak filelopen tot de start, op de eerste kilometer(s) van het parcours en na de finish. Het inschrijfgeld en het deelnemersaantal stijgen jaarlijks. Voor mij is de lol er dan snel af. Het is wel belangrijk om te vermelden dat deze evenementen jaarlijks weer tien- tot twintigduizend enthousiaste deelnemers trekken. Mijn mening over de drukte zegt dus niet alles. Probeer de bekende evenementen vooral zelf eens uit, zou ik zeggen!

NN Zevenheuvelenloop 2018. Foto: organisatie NN Zevenheuvelenloop.

Maar kijk ook vooral naar de evenementen bij jou in de buurt. Niet alleen leer je leuke routes in je eigen regio kennen, maar vaak gaat een deel van je inschrijfgeld naar de lokale atletiek- of andere sportvereniging. Ik heb de afgelopen jaren meegedaan aan een aantal lokale evenementen. Zo deed ik een paar jaar geleden mee aan het Zaans Open Kampioenschap van AV Lycurgus in Assendelft. Op de 10,5 kilometer liep ik constant in het zicht van een podiumplek, al werd ik uiteindelijk 6e (van de 65). Een leuke vergelijking: bij de Damloop van dat jaar werd ik 2531e van de 11.718. Daar deden dus 180 keer zoveel mensen mee. Een ander leuk evenement bij mijn woonplaats in de buurt is Rondje Bergen. Daar deelt de omroeper mijn hardloopresultaten van het afgelopen jaar altijd enthousiast met het publiek. Een ander bijzonder evenement is de Boerenkoolloop in Warmenhuizen. Daar ga je na afloop naar huis met een tas aardappelen, boerenkool en rookworst in plaats van een medaille.

Bucketlist
Als je nog geen bucketlist met hardloopevenementen hebt, dan is het een aanrader om er nu eentje te maken. In hardloopland wordt vooral gedroomd over buitenlandse marathons, zoals een van de zes majors of een marathon down under, maar ook originele concepten zoals het Disneyland Paris Run Weekend en The Great Wall Marathon in China prijken hoog op de wensenlijstjes. En ja, tijdens laatstgenoemde marathon loop je écht over de Chinese Muur. Veel reisorganisaties en bloggers spelen met hun content in op de ontstane evenementenhype. Alles om ons te laten beleven wat zij beleefd hebben! Ik deel graag een paar tips:

  • Grace liep in april 2019 de marathon van Parijs en schreef hier een leuk en inspirerend raceverslag over op haar blog Run with Grace.
  • Albatros Adventure Marathon, organisator van marathons op unieke plekken in de wereld, deelt graag aftermovies van zijn eigen evenementen. Aanraders zijn de video’s van de Great Wall Marathon 2018 en de Polar Circle Marathon 2018.
  • Hardloper, blogger en Disney-fan Mari Durieux schreef in 2016 een prachtig blog over zijn ervaringen tijdens het Run Disney Weekend in Disneyland Paris.
  • De marathonlijst van Sunny Schippers, Mister Marathon op Instagram, is indrukwekkend en inspirerend te noemen. Onder meer Miami, Tokio, Helsinki en Rhodos staan op zijn lijst, die op dit moment 68 marathons telt. Check ook vooral de bijbehorende foto’s op zijn Instagram.

Zelf wilde ik altijd de Halve Marathon van Egmond (✔), de Damloop (✔) en een marathon (✔) lopen. Nu zou ik graag nog de halve of hele marathon van Barcelona lopen. Ik ben echt verliefd op die stad! Waar ga jij de uitdaging aan?

Uitgelicht
Meedoen aan een hardloopevenement in het buitenland is uniek, maar niet altijd haalbaar. Gelukkig zijn er in Nederland ook leuke evenementen te vinden. Ik bespreek graag vijf evenementen waar ik in de afgelopen jaren aan mee heb gedaan en enthousiast over ben. Hopelijk inspireert het je om je in te gaan schrijven en lekker te gaan lopen!

De Halve Marathon van Egmond
De Halve van Egmond mag in dit rijtje niet ontbreken. Dat is een echte klassieker. Met 18.500 deelnemers verspreid over twee afstanden is het altijd druk in Egmond. De zeven kilometers over het strand en enkele serieuze hoogteverschillen in het duingebied maken het een van de zwaarste halve marathons van Nederland. Het feit dat het evenement jaarlijks op de tweede zondag van januari plaatsvindt, zorgt ervoor dat de elementen ook een grote invloed hebben op de prestaties van de deelnemers. Wind, storm, zon, regen, vrieskou of een heerlijk winterzonnetje. In Egmond is alles mogelijk.

Egmond is met het openbaar vervoer niet makkelijk te bereiken, maar op de dag van de halve marathon rijden er pendelbussen vanaf de treinstations in Alkmaar en Heiloo. Toch ben ik elk jaar weer blij dat ik slechts een paar minuutjes wandelen van de start en finish woon. Dat scheelt een hoop gedoe!

Staat deze halve marathon nog niet op je bucketlist? Bekijk dan snel de aftermovie van afgelopen editie en zet 12 januari 2020 in je agenda. 

De Groet uit Schoorl Run
Het voordeel van de Groen uit Schoorl Run? De keuze uit drie prachtige afstanden van 10, 21,1 en 30 kilometer. Aankomend jaar loop ik voor het tiende jaar op rij de 10 kilometer. Tijdens deze 10 kilometer vindt ook het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer plaats. Erg tof om op hetzelfde moment op hetzelfde parcours te lopen!

Susan Krumins wint het NK 10 kilometer in Schoorl. Foto: Le Champion.

In Schoorl heb ik de afgelopen jaren alle weersomstandigheden al meegemaakt. Van een strakblauwe lucht tot slagregens en van harde wind tot sneeuw. De wisselende weersomstandigheden en het leuke parcours door de Noord-Hollandse natuur maken het ieder jaar weer leuk om in Schoorl te lopen. En hoewel hier ook duizenden lopers aan de start staan, voelt Schoorl een stuk minder massaal aan dan Egmond.

Marathon van Rotterdam
Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen een marathon kan of wil lopen. Als je wel de ambitie hebt om een marathon te lopen, kun je er voor kiezen om de 42,195 kilometer in alle rust en anonimiteit van een klein evenement in een uithoek van de provincie te lopen. De andere optie is om een van de grote nationale marathons te gaan lopen: Rotterdam of Amsterdam. De populariteit van de Marathon van Rotterdam deed mij besluiten om in 2016 mee te doen. Rotterdam heeft een prachtig parcours, jaarlijks een sterk deelnemersveld en biedt recreatielopers ook een goede mogelijkheden om het beste uit zichzelf te halen. Omdat mijn marathonervaring een uniek verhaal is, heb ik een uitgebreid verslag geschreven dat in het volgende hoofdstuk van dit artikel te lezen is.

Rondje Bergen
In 2019 staat de 40ste editie van Rondje Bergen op het programma. Een echte regionale klassieker dus! In Bergen heb je de mogelijkheid om 5, 10 of 16,1 kilometer te lopen. Het parcours loopt door het dorp, bos en duingebied van Bergen. Rondje Bergen is een van mijn favorieten. Het is een kleinschalig en laagdrempelig evenement, maar het wordt wel op een professionele manier georganiseerd.

Mijn trainingsrondjes loop ik op een vergelijkbaar parcours als Rondje Bergen. Ik ben de wisselende ondergrond en het grillige hoogteprofiel gewend, maar ik kan me wel voorstellen dat het parcours in Bergen uitdagend is voor hardlopers die vaker in een vlakke stedelijke omgeving lopen.

Midwinterduinloop Egmond
Hoewel het evenement uit de koker van organisator Le Champion komt, lijkt het in niets op de professionele organisatie die we kennen van de Damloop of de Groet uit Schoorl Run. De Midwinterduinloop in Egmond-Binnen brengt de hardlopers terug naar de basis. De organisator bestempelt dit evenement dan ook als het ideale trainingsrondje voor de Halve Marathon van Egmond. Voor € 6,- kun je meedoen aan de 7,6 of 16,8 kilometer, hoewel de lengte van het parcours in de praktijk de afgelopen jaren nog wel eens een paar honderd meter korter of langer was.

Voor de gelegenheid is de sporthal van Egmond-Binnen ingericht als inschrijf- en omkleedlocatie. De start en de finish van de Midwinterduinloop ligt aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat. En zoals de naam al doet vermoeden: het parcours loopt door de duinen. Daarmee is het inderdaad een ideale training voor de Halve Marathon van Egmond die een maand later op de kalender staat. De Midwinterduinloop is ook intensief en uitdagend genoeg om als echte hardloopwedstrijd te beschouwen. Met de zachte ondergrond en hoogteverschillen heeft de loop ook wel iets weg van een trailrun. Zoals op onderstaande foto te zien is, vond Irene de editie van 2016 geslaagd!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene (@anothermiletorun) op

De lastigste horde is misschien nog wel het bereiken van Egmond-Binnen, vooral als je van verder weg komt en afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Gelukkig maakt het mooie parcours door de duinen een hoop goed!

Hoofdstuk 3: Mijn marathonervaring

Het woord marathon heeft iets magisch. Herinneringen, dromen, doelen en kippenvel. De marathon is een avontuur. De ene hardloper moet er niet aan denken om dit avontuur aan te gaan en de ander doet niets liever. Toen ik in 2015 naar de beelden van de Marathon van Rotterdam keek, wist ik dat ik dat ook wilde. Een jaar later, op 10 april 2016, liep ik in Rotterdam mijn eerste, en tot nu toe enige, marathon. Mijn marathon is op sportief vlak geen succesverhaal geworden, maar wel een unieke ervaring. Het is een prachtig hoofdstuk van mijn hardloopleven. Ik neem je graag mee terug naar het marathonweekend van 2016.

Marathonkriebels
Het is zaterdag 9 april 2016. De dag voor mijn eerste marathon. Ik zit in de trein naar Rotterdam om mijn startnummer op te halen op de Marathon Expo. Terugdenkend aan de voorafgaande maanden bekruipt mij het gevoel dat ik niet goed genoeg getraind heb. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat een tijd van onder de 4 uur er morgen niet in zit, maar de twijfels of ik de finish ga halen nemen de overhand. Nu ken ik mezelf en mijn twijfels gelukkig goed genoeg om in te schatten dat de twijfels niet nodig zijn. Het bezoek aan de Marathon Expo en het zien van het start- en finishgebied rondom de Coolsingel zorgen voor gezonde wedstrijdspanning. De spandoeken met motiverende kreten, de wapperende vlaggen en al het hekwerk dat de startvakken afbakent, wakkeren mijn arousal aan. Ook bij mijn thuiswedstrijd, de Halve Marathon van Egmond, maak ik de dag voor het evenement altijd een wandelingetje door het dorp. Op een of andere manier heeft het zien van de evenementenopbouw een positieve invloed op mijn lichaam en geest. Dat is op dit moment ook het enige voordeel dat ik zie van het persoonlijk ophalen van het startnummer. Verder vind ik het retourtje Rotterdam en de wandeling door hartje centrum zonde van mijn tijd en energie. Thuis is het tijd om lekker te eten en mijn een-na-laatste glas bietensap te drinken. Ja, bietensap. Daarover later in dit artikel meer.

Rotterdam ontwaakt voor de Marathon van 2016. Foto: organisatie NN Marathon Rotterdam.

Matchday
Het is zover. Sinds ik mij medio oktober 2015 inschreef, weet ik dat ik vandaag, zondag 10 april 2016, mijn eerste marathon ga lopen. Alhoewel ik in mijn voorbereiding geplaagd werd door kleine blessures, mijn trainingen beter hadden gekund en sommige specialisten mij misschien afgeraden hadden om te starten, heb ik er zin in. De marathon: een fijn pleuris eind! Om 7.30 uur stap ik met mijn vader in de auto. De laagstaande zon aan een verder heldere hemel belooft een zonnige dag. Ik hoop dat het niet te warm wordt. We parkeren de auto bij station Delft Zuid en reizen vanaf daar met de trein naar Rotterdam. Dat is een uur in de auto en een kwartiertje met de trein in plaats van twee uur met de trein. Voordat we het weten staan we op het fonkelnieuwe Rotterdam Centraal. Nadat ik me omgekleed heb en nog iets drink, is het tijd om mijn startvak op te gaan zoeken. De toplopers starten om 10.00 uur. Mijn starttijd staat gepland op een paar minuten voor half 11. Terwijl de deelnemers van de kwartmarathon starten en ook al finishen, wacht ik in het startvak. Om mij heen wordt het drukker en drukker. De gespannen koppies stralen in de vroege ochtendzon. Het is wachten.

Toch niet alleen
Terwijl Lee Towers vanuit een hoogwerker zijn versie van You’ll Never Walk Alone over de Coolsingel brult, raak ik aan de praat met een hardloopster naast mij. Ze komt uit Duitsland, spreekt Nederlands en heeft al meerdere marathons gelopen. Speciaal voor de Marathon van Rotterdam is ze nu een weekendje in Nederland. Dankzij het gesprek merk ik er weinig van dat het inmiddels bijna 11.00 uur is en er nog steeds weinig beweging in het startvak zit. Iets na elven stormt de menigte voor ons dan toch naar voren. We starten! Voordat ik het weet heb ik voor de eerste kilometers een samenwerkingspact gesloten met mijn nieuwe Duitse hardloopvriendin. We hebben allebei geen streeftijd en ons enige doel voor vandaag is finishen. Let’s go!

“You’ll never walk alone!”

De eerste 5 kilometer beleef ik in een roes. Ik herken de highlights van tv: de Erasmusbrug, de Laan op Zuid, de Kuip. De supporters staan rijendik en op het parcours is genoeg ruimte voor de duizenden lopers. Dit is wat ik van de Marathon van Rotterdam verwachtte. Eigenlijk loop ik nooit samen met iemand, maar nu is daar de onverwachte aanwezigheid van de Duitse loopster. Voor de start zeiden we tegen elkaar dat we een paar kilometer bij elkaar zouden blijven. Mijn horloge geeft aan dat we 15 kilometer gehad hebben en mijn gevoel zegt me dat we voorlopig samen blijven lopen. Ze praat honderduit over haar familie, werk en hardloopervaring. Normaalgesproken vind ik het prettig om tijdens het lopen niet te hoeven praten en mijn eigen tempo te kunnen bepalen, maar vandaag zou ik haar hulp nog wel eens nodig kunnen hebben.

Rotterdam. De marathonstad van Nederland? Foto: organisatie NN Marathon Rotterdam.

Ik vind het met de auto al ver
Het begin van de middag breekt aan. De eerste 21 kilometer is achter de rug. De elitemarathonlopers zijn inmiddels gefinisht en gedoucht. De Keniaan Kipserem finishte als eerste op de Coolsingel met een tijd van 2:06:10. De opgave van Koen Raymaekers zorgde ervoor dat Jeroen van Damme de snelste Nederlander werd in een tijd van 2:26:16. De zon staat hoog aan de hemel en ik ben blij met mijn keuze voor een t-shirt en korte broek. Inmiddels heb ik mijn vader meerdere keren langs de kant zien staan. Hij doorkruist Rotterdam met de metro zodat hij me op verschillende plekken langs het parcours een sportgelletje aan kan geven. Rond het 25 kilometerpunt, vlak voordat we voor de tweede keer de Erasmusbrug over moeten, zie ik hem opnieuw. De korte pauze heb ik even nodig. Ik begin mijn benen te voelen. Ook mentaal ben ik er wel klaar mee. Een marathon. Ruim 42 kilometer lopen. Wie bedenkt het? Ik vind het met de auto al ver. De laatste 17 kilometer moet ik het zonder de support van mijn vader doen. Ik zie hem pas weer na de finish.

De kilometers die tot het 30 kilometerpunt volgen, gaan nog best goed. Ik loop veel langzamer dan in de eerste 21 kilometer, maar word naar voren geschreeuwd door het massaal aanwezige publiek langs dit stuk van het parcours. Het 30 kilometerpunt is mentaal zwaar. Ik kom mezelf tegen. De weg is hier opgesplitst in twee delen. De tegemoetkomende lopers bereiken hun 40 kilometerpunt op het moment dat ik net 30 kilometer heb gehad. Zij hebben met nog twee kilometer te gaan de Coolsingel in zicht. Ook hebben zij de 10 zwaarste kilometers van de marathon, die rondom de Kralingse Plas, gehad. Bij de verzorgingspost pak ik een bekertje drinken en wat natte sponsjes om mijn lichaam mee af te koelen. Na wat bemoedigende woorden en een high five van mijn Duitse maatje ben ik klaar om het Kralingse Bos te trotseren.

Ik geef het op
Mijn zorgen waren niet voor niets. In mijn herinnering, dat is het lastige van drie jaar na dato een verslag schrijven, overheerste op dit deel van het parcours de stilte. Af en toe plukjes mensen, maar ook lange tijd niemand langs de kant. Dit zijn de kilometers die een goede voorbereiding vragen. Hier moet je niet alleen fysiek erg sterk zijn, maar ook mentaal je mannetje kunnen staan. Chapeau voor alle hardlopers die het hier voor elkaar kregen om te versnellen. Rond het 35 kilometerpunt, voor mij na bijna 4 uur lopen, gaat het niet meer. Ik geef het hardlopen op. Ik wil verder wandelen. Ik vertel mijn steun en toeverlaat van die dag dat ze alleen verder moet gaan. Ze weigert resoluut. We zijn hier samen aan begonnen en we gaan het samen afmaken. Op dat moment verklaar ik haar voor gek, maar achteraf waardeer ik haar grootse gebaar. Het gevolg is wel dat we samen langs de kant van de weg stilstaan. Zij is ook bijna aan het eind van haar Latijn, maar blijft motiverende woorden op me afvuren. Op het moment dat ik hardop baal dat ik geen sportgelletje meer heb, stapt ze op een gezin af dat langs de kant staat. Na luttele seconden keert ze terug met een flesje water en een handvol winegums. Hier moet ik het de laatste zeven kilometer mee doen.


NN Marathon Rotterdam | Aftermovie 2016 | Sunday April 10th from Golazo Sports on Vimeo.

We lopen met de bocht mee naar rechts, vlak langs de Kralingse Plas. We blijven praten om elkaar scherp te houden. We hebben nog iets meer dan drie kilometer te gaan. Wat ik die dag niet had verwacht, gebeurt dan toch: de rollen draaien om. Mijn marathonvriendin begint te strompelen, maar ik ben klaar voor het laatste deel. We zijn terug op de plek waar ik ruim een uur geleden mentaal gezien in het nadeel was. Maar nu loop ik zelf aan de goede kant van de weg en nader ik het 40 kilometerpunt. Het geluid uit de woonwijk zwelt aan. Het motiveert mij om te zien dat een grote groep hardlopers er net 30 kilometer op heeft zitten en dus nog het bos in moet. En ik? Ik ben er bijna!

Nog 2 kilometer te gaan
Vlak voor het 40 kilometerpunt, na vier en een half uur, kijk ik achterom. Ze wandelt. Haar hoofd hangt voorovergebogen en haar handen leunen in haar zij. Langs de kant wacht ik haar op. Een man die daar staat pakt mijn schouders vast, klaar om me naar voren te duwen. Mij beschouwend als een stilgevallen auto die een duwtje nodig heeft. Gelukkig kan ik hem net op tijd vertellen dat ik op haar wacht. We naderen de laatste verzorgingspost. Er is geen drinken meer op voorraad, maar nog wel natte sponsjes. Voor de laatste keer peppen we elkaar op met een high five en een halve knuffel. Nog iets meer dan twee kilometer te gaan.

Onder de kubuswoningen door. Via de Blaak draaien we rechts de Coolsingel op.

Kippenvel. Pijn. Blijdschap. Tranen? Ja, tranen. Verdomme. We hebben het geflikt. Een kleine kilometer nog. We pakken elkaars hand vast. We genieten. We lachen. We laten elkaar weer los om elkaar tien meter verder weer vast te pakken. Hand in hand gaan we over de finish. Toepasselijk wel, in Rotterdam. Het is klaar. Het is gedaan. Een knuffel volgt. Ze heeft me erdoorheen gesleept. Had ik het zonder haar gered? Ik denk tot op de dag van vandaag van niet. Vol emoties krijgen we onze medaille omgehangen. Bij een opening in het hekwerk zie ik mijn vader staan. Tijd om afscheid van mijn Duitse maatje te nemen. Afscheid met een knuffel en de belofte om samen een marathon te gaan lopen in Duitsland. Zij linksaf, ik rechtsaf. Ik heb haar nooit meer gezien.

Met trillende benen sta ik naast mijn vader bij de stand waar ik mijn medaille laat graveren. Mijn naam en mijn tijd van 4:51:25 worden op mijn medaille vereeuwigd. Stapje voor stapje wandelen we naar het station. Voordat ik het weet zijn we op het station in Delft waar onze auto geparkeerd staat. Nog één uitdaging te gaan: de trap van de spoorbrug op en af. Gelukkig kunnen mijn benen in de auto rusten en heb ik lekker eten en een warm bad in het vooruitzicht.

Ik was best blij. Eigen foto.

Liep ik een goede tijd tijdens mijn eerste marathon? Nee. De tijd was goed voor een plek in de achterhoede. Maar doet dat er toe? Nee. Nog steeds heb ik geen enkel probleem met mijn gelopen tijd. Mijn eerste marathonervaring was op alle fronten uniek. Daar ben ik trots op en dankbaar voor.

Hoofdstuk 4: Kleding

Zelf loop ik bijna altijd in een shirt met lange of korte mouwen en een kort sportbroekje. Het moet wel echt koud zijn voordat ik mijn running tight of een dubbele laag kleding aantrek. Ik sla daarmee redelijk wat adviezen in de wind. Misschien ben ik geen goed voorbeeld, maar ik draag wat ik prettig vind. Dat is mijn advies aan jou. Het is belangrijk dat je kleding goed zit en dat jij je er goed bij voelt. Het is belangrijk dat jij tijdens het lopen geen last hebt van de kou, warmte of van je kleding. Of je nu vijf of tien kilometer of een marathon gaat lopen. Je ideale hardloopoutfit is erg persoonlijk.

Het 3-lagen-systeem voor in de wintermaanden. Foto: All4running.nl.

Aangezien ik weet dat veel hardlopers wel graag luisteren naar het advies van specialisten, deel ik twee blogs van All4running met je. In de blogs geeft All4running kledingadvies voor de zomer- en wintermaanden. Hardlopen met warm weer is voor veel mensen een uitdaging, maar het is voor je regelmaat wel belangrijk om te gaan. In dit artikel kun je lezen welke hardloopkleding en accessoires ’s zomers handig zijn. Voor de wintermaanden raden specialisten het 3-lagen-systeem aan. De basislaag wordt gecombineerd met een tussenlaag en een buitenlaag en elke laag heeft een eigen functie en effect. Het 3-lagen-systeem wordt in dit artikel van All4running uitgelegd.

Schoenen
Voor veel lopers zijn de schoenen het belangrijkste onderdeel van hun hardloopoutfit. Men neemt aan dat loopschoenen belangrijk zijn in de strijd tegen blessures. Christopher McDougall, auteur van de bestseller Born to Run, ontdekte tijdens het onderzoekstraject van zijn boek dat deze aanname nergens op gebaseerd is. Er zijn volgens McDougall geen onderzoeken geweest die aantonen dat hardloopschoenen een bijdrage leveren aan het verminderen van blessures. “Het is zelfs zeer aannemelijk dat hardloopschoenen blessures versterken,” zegt McDougall. Hij raadt mensen dan ook aan om eens op blote voeten te gaan rennen.

“Zijn de loopanalyses en schoenentesten een op volle toerendraaiende marketingmachine?”

Zelf heb ik nog nooit op blote voeten hardgelopen, maar vooral tijdens de wat grotere loopevenementen zie ik steeds meer medehardlopers op blote voeten lopen. Sinds een aantal jaar loop ik op de GT 2000-serie van ASICS, die mij aangeraden zijn na een loopanalyse in de Flagship Store van All4running in Alkmaar. In de winkel ligt een kleine atletiekbaan met daarin meer dan 16.000 sensoren die de voetafwikkeling tijdens het lopen registreren. Op basis van de analyse adviseren de verkopers een bepaald schoenmodel. Alles is hier gericht op persoonlijk aangemeten schoenen om blessures te voorkomen, maar volgens wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is het nut van een persoonlijke schoenenmeting een hardnekkige mythe.

“De filmpjes die worden gemaakt in hardloopwinkels, bedoeld om klant en voet en schoen te matchen, suggereren een zweem van wetenschap die er niet is,” aldus Van Sprundel. Zijn de loopanalyses en schoenentesten een op volle toerendraaiende marketingmachine? Daar lijkt het wel op. Van Sprundel deed zelf vergelijkend schoenenonderzoek in een bewegingslaboratorium. Haar enkels bleken zich in dure merkschoenen net zo te gedragen als in een goedkope variant van budgetwinkel Scapino.

Zelf heb ik ook regelmatig te maken met pijntjes. Ik weet niet of dat aan mijn schoenen, loophouding of de ondergrond ligt. Ik weet wel dat het verhaal van Christopher McDougall mijn aandacht getrokken heeft. Volgens McDougall zijn mensen geboren om te rennen. Hij volgde voor zijn boek Born to Run de Mexicaanse indianenstam Taramuhara die soms wel meer dan honderd kilometer op een dag hardlopen, zonder schoenen, dure hardloopkleding of energierepen. Geen tijd of zin om het boek te lezen? McDougall besprak zijn bevindingen ook in een interessante TED Talk. De video duurt maar een kwartiertje en is zeker het kijken waard!

Mijn advies wat schoenen betreft: draag schoenen die lekker zitten of ga op blote voeten verder als dat je bevalt.

Hoofdstuk 5: Kijktips

Weer thuis van een intensieve training? Net een medaille binnengehaald bij een leuk loopevenement? Of heb je vandaag een rustdag? Dan heb ik het juiste tijdverdrijf voor je. Ik ben een van de lopers die het kijken naar hardlopen bijna net zo leuk vindt als zelf hardlopen. Ik zet op een aantal vaste momenten in het jaar de televisie aan om een marathon te kijken: Rotterdam, Berlijn, Amsterdam, New York. Spanning, prachtige beelden en herkenning. Ik volg verschillende nationale en internationale atletiekkampioenschappen en de Olympische Spelen op de voet. Het leukst aan de verslaggeving rondom de marathons of andere evenementen waar ook recreatielopers aan meedoen, is de herkenning: je hebt daar al eens gelopen of je gaat daar nog eens lopen.

Ik deel graag vijf interessante video’s en documentaires met je die het kijken zeker waard zijn.

De mooiste marathon – 2Doc (2016)
Totdat je de magie van de marathon zelf ervaren hebt, zeggen beelden meer dan duizend woorden. Deze korte documentaire over Michel Butter is wat dat betreft een echte aanrader. Het marathonavontuur van Butter is op prachtige wijze in beeld gebracht. Plezier, doorzettingsvermogen, pijn en verdriet. Zomaar een paar woorden die deze beelden omschrijven.

‘Ja, en dan weet je dat je als je over de streep komt dat het te weinig is. Dat ik 8 seconden te lang over 42.195 meter heb gedaan.’

Michel Butter is meervoudig Nederlands kampioen op verschillende afstanden. In 2015 moest hij tijdens de Marathon van Amsterdam onder de 2 uur en 11 minuten lopen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Dat lukte niet. Butter kwam 8 seconden te kort. De Olympische droom spatte uiteen in het Olympisch Stadion van onze hoofdstad.

Breaking2 (2017)
Het is 6 mei 2017. Daar staan ze, op het circuit van Monza in Italië. Eliud Kipchoge, winnaar van Olympisch goud op de marathon bij de mannen. Zersenay Tadese, wereldrecordhouder op de halve marathon bij de mannen. Lelisa Desisa, tweevoudig winnaar van de Boston Marathon. Klaar om voor het eerst de marathongrens van twee uur te gaan doorbreken. De lopers krijgen elke ronde op het circuit nieuwe ‘hazen’, hardlopers die het ideale tempo bepalen, en er rijdt een auto op het gewenste tempo van ruim 21 kilometer per uur voor hen uit. De atleten lopen op speciaal ontworpen schoenen van Nike en drinken een speciaal voor de recordpoging ontwikkelde sportdrank.

Ondanks dat het een prachtige marketingcampagne was voor Nike, werd het doel niet gehaald. Eliud Kipchoge had 2 uur en 25 seconden nodig en liep daarmee alsnog de snelste marathon ooit. Op hun website omschrijft Nike de recordpoging als volgt: ‘Breaking2 was niet zomaar een wedstrijd of een experiment. Het is nu een model dat laat zien hoe snel we kunnen zijn als we de moderne wetenschap combineren met niet-aflatende passie en toewijding. Na jaren onderzoek en ontwikkeling introduceerde Breaking2 een baanbrekend en innoverend systeem waarvan elke hardloper kan profiteren.’ Met Breaking2 wilde Nike atleten inspireren om hun eigen doelen na te jagen en de grenzen van menselijk vermogen te doorbreken. Het avontuur en de missie zijn door Nike en National Geographic gevangen in een interessante documentaire.

In het najaar van 2019 onderneemt Eliud Kipchoge een nieuwe poging om een marathon onder de twee uur te lopen. Het Britse bedrijf INEOS organiseert en financiert de poging die door het leven gaat als de INEOS 1:59 Challenge. Het is mogelijk om het avontuur van koning Kipchoge te volgen via de website van de challenge.

The Barkley Marathon: The Race That Eats Its Young (2014)
Deze kijktip mag absoluut niet ontbreken. Aangezien het een van de meest populaire sport-/hardloopdocumentaires op Netflix is, is de kans dat je hem al gezien hebt groot. Toch wil ik deze documentaire hier noemen: The Barkley Marathon. Wat ik er ook over schrijf, ik doe de race en alle helden die jaarlijks de strijd aangaan te kort.

Deelnemers van The Barkley Marathons moeten binnen zestig uur maar liefst 160 kilometer inclusief 16.000 hoogtemeters in de bossen van Tennessee afleggen. Mag het nog iets moeilijker? Ja. Het parcours is niet duidelijk gemarkeerd, met veel verdwaalde lopers tot gevolg. Sinds het ontstaan van de race in 1986 is er door 15 verschillende lopers pas 18 keer gefinisht. De trailer is hieronder te bekijken. De volledige documentaire staat op Netflix.

Where Dreams Go To Die (2018)
In deze indrukwekkende en inspirerende documentaire volg je Gary Robbins twee jaar lang. Robbins is op weg om zijn grote doel te halen: het uitlopen van The Barkley Marathons, de meest gevreesde ultramarathon en trailrace ter wereld. Alles rondom Robbins wordt op een prachtige manier in beeld gebracht. De training en voorbereiding, de hoogte- en dieptepunten, zijn familie en vrienden en zijn emotionele en mentale toestand. Of hij het gaat halen? Daar kom je vanzelf achter.

De Marathon (2012)
De grootste Nederlandse filmklassieker onder het hardlopen mag natuurlijk niet ontbreken. Vier Rotterdamse vrienden besluiten de Marathon van Rotterdam te gaan lopen om hun vriend en garagehouder Gerard uit de financiële problemen te helpen. Goed plan, mannen.

Hoofdstuk 6: Voeding

Iedereen houdt van eten, toch? Maar van welke voedingsproducten ga je beter lopen? Aan de hand van ervaringen en tips van onder meer Olympiër Susan Krumins neem ik je in dit hoofdstuk mee langs voedingsfabels en –feiten in hardloopland.

Net als op het gebied van kleding ben ik op voedingsgebied geen modelvoorbeeld. Ik eet wat de pot schaft of wat ik lekker vind. Ik let wel op mijn calorieën, maar ik heb geen vast eetpatroon of voedingsschema. Voor grote hardloopevenementen wil ik nog wel eens een bord pasta of een stapel pannenkoeken eten. En in mijn marathonvoorbereiding dronk ik bietensap en chocolademelk. Maar waarom? Dat vertel ik in dit hoofdstuk.

Naar de wereldtop
In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt atlete Susan Krumins over haar voedingsschema. Voeding speelt een belangrijke rol in het leven van Krumins. Ze is constant op zoek naar wat het beste werkt. Het vormen van een nieuw eetpatroon kost veel tijd, maar alles wat Krumins eet, heeft invloed op haar prestaties. Ze ontbijt en luncht twee keer, eet een avondmaaltijd en neemt nog een snack. Elke prestatie vraagt om een ander eetpatroon. Zo eet ze de avond voor een lange ochtendtraining iets met veel koolhydraten. Als ze dat niet doet, merkt ze dat direct. Ze is dan langer vermoeid. Op de ochtend van de wedstrijd neemt ze altijd drie rijstwafels met pindakaas en vlak voor de start een energiereep. De afgelopen jaren leerde Krumins hoe belangrijk haar voedingspatroon is. De zilveren plak op de 10 kilometer tijdens het Europees Kampioenschap in Berlijn 2018 was de grote beloning voor al haar aanpassingen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Susan Krumins (Kuijken) (@susankrumins) op

Wil je een tip van een olympiër? Sla in de supermarkt het gangpad met pakjes en zakjes over en kies onbewerkte producten. Doe boodschappen met een volle maag en een boodschappenlijstje. En wil je een keer iets ongezonds eten, zoals pizza of een chocoladereep? Dan moet je er eerst voor werken.

Wat wel en wat niet
Niet iedereen heeft de mogelijkheden, tijd of energie om zo uitgebalanceerd aan het werk te gaan als Krumins. Wel bestaan er nogal wat onduidelijkheden over wat er op voedingsgebied wel en niet goed is voor hardlopers. Tijd om er een aantal onder de loep te nemen.

Veel drinken
Moet je drinken voor je dorst krijgt? Het klinkt leuk, maar wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel, die eerder in dit artikel aan het woord kwam in het hoofdstuk over kleding, ontkracht in gesprek met De Volkskrant ook deze mythe. De marketingmachines van de sportdrankindustrie draaien op volle toeren. Zo is het opeens van belang om te drinken tijdens het lopen. Maar, zo weerlegt Van Sprundel deze aanname, veel drinken tijdens inspanning is een groter gezondheidsrisico dan te weinig. Overmatig drinken verdunt de concentratie natrium in het bloed en dat is slecht voor de hersenen. Dodelijk, in extreme gevallen. En dat terwijl er geen bewijs is dat er ooit een marathonloper is overleden door uitdroging. Het advies van Van Sprundel? Als je geen dorst hebt, is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Bietensap
In de week voor mijn marathon in 2016 dronk ik elke dag een glaasje bietensap. Een slecht plan, vindt het Voedingscentrum. Bietensap is volgens het Voedingscentrum slecht voor je omdat er bovengemiddeld veel nitraat in zit. Als je lange tijd bietensap drinkt, overschrijd je elke dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nitraat en dat is ongezond. Je lichaam zet het nitraat namelijk om in nitriet en teveel nitriet is kankerverwekkend. Er zijn ook tegengeluiden te horen. Bietensap drinken is volgens marathonloper Imo Muller, werkzaam bij het magazine Runner’s World, juist wel een goed idee. Hij gelooft niet dat bietensap veel kwaad kan, zegt hij in gesprek met EditieNL: “Nitriet zorgt ervoor dat je bloedvaten meer open gaan staan en je meer zuurstof in je lijf hebt. Daardoor kun je makkelijker lopen.”

“Door bietensap kun je makkelijker lopen.”

Maar alleen maar bietensap drinken? Dat is volgens oud-marathonloper Gerard Nijboer vragen om problemen. Volgens Nijboer ben je op je best als je gezond bent, goed traint en gevarieerd eet. Bietensap heeft dus zeker voordelen, maar in grote hoeveelheden kan het je tegen gaan werken. Ik heb rond mijn bietensapkuur van een paar jaar terug geen veranderingen gemerkt, maar aangezien veel tophardlopers geloven in de wonderen van bietensap, is het misschien voor jou ook wel het proberen waard!

Eiwitten
Zuivel, kaas, vlees en vis. Eiwitten zijn in veel producten te vinden, maar je krijgt mogelijk niet genoeg eiwitten binnen. Zelfs niet als je de aanbevolen richtlijnen aanhoudt. Eiwitten zijn voor iedereen belangrijk en bezorgen een langdurig verzadigd gevoel, maar helpen ook om je spieren op te bouwen en te laten herstellen.

Elke sporter heeft dus eiwitten nodig. Sommige sporters meer dan anderen. Eiwitten zijn belangrijk om het herstel en de aanpassingen van het lichaam te maximaliseren, schrijft Runner’s World. Het is een goed idee om te letten op je dagelijkse eiwitinname, maar het is nog belangrijker om de inname over de dag te verspreiden. Zo kun je namelijk profiteren van het feit dat trainingen de spieren aansporen om de capaciteit voor het bouwen van nieuwe eiwitten gedurende 24 uur te vergroten. Voortdurend eiwitten aanvoeren is dan van belang: na de training en daarna elke drie tot vijf uur een eiwitrijke maaltijd of snack.

Nog iets belangrijks: het IAAF beveelt volwaardige voedselbronnen aan en geen supplementen. Dus rundvlees, kip, vis, eieren, melk, kaas en yoghurt. Ben je vegetariër of veganistisch? Denk dan aan producten als sojabonen, tempeh en tofu. Runner’s World heeft een lijst met twintig eiwitrijke producten voor vegetarische hardlopers samengesteld.

Het is belangrijk om te weten dat volwaardige voedselbronnen niet alleen goedkoper zijn, maar ook andere waardevolle voedingsstoffen, zoals calcium, antioxidanten, omega-3-vetzuren en koolhydraten, bevatten. Een eiwitdrank of herstelshake met eiwitpoeder kan altijd handig zijn, maar probeer de shakes tot het minimum te beperken.

Chocolade
Jezelf verwennen zonder schuldgevoel, dat kan. Chocolade bevat antioxidanten die gezond zijn voor het hart. Verschillende onderzoeken suggereren dat chocolade zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte in het bloed. Ook verminderen de antioxidanten die in chocola zitten ontstekingen en leveren ze een bijdrage aan het verlagen van het risico op bloedstolsels.

Foto: Charisse Kenion/Unsplash.com.

Helaas geldt dit niet voor alle chocoladesoorten. Wel geldt: hoe puurder, hoe beter. Ook de verwerkingsmanier van cacaobonen heeft invloed op de gezondheidsvoordelen van de chocolade. Nog een paar variatietips van Runner’s World: versnipper je chocolade eens in je granenmix of meng het met pindakaas tot een lekker broodbeleg.

Ook chocolademelk is voor hardlopers een aanrader. Chocolademelk, wel de variant die van koemelk gemaakt is, is een goed herstelproduct. Het bevat belangrijke eiwitten, aminozuren voor spierherstel en elektrolyten. Het grootste voordeel? De vloeibaarheid. Dat zorgt er namelijk voor dat de belangrijke stoffen snel opgenomen worden.

Zes voedingsregels
Nog gezonder worden en beter presteren, maar geen gedoe met ingewikkelde eetschema’s of voedingspatronen? Houd je dan aan de volgende zes eetregels van Runner’s World:

  • Neem elke dag vijf verschillende kleuren groente en fruit
  • Kies voor scharrelvlees en -eieren
  • Eet vis uit de koude zee
  • Eet groente en fruit, zoals druiven, uit hun schil
  • Neem zaden, granen, noten en peulvruchten
  • Drink en eet dierlijke zuivelproducten
Het boek Hardlooprecepten. Foto: Runner’s World.

Zin om in de keuken aan de slag te gaan met gezonde recepten en verse ingrediënten? Dan raad ik je aan om het kookboek Hardlooprecepten van Runner’s World te bestellen. In het boek staan 150 recepten die maximaal dertig minuten bereidingstijd kosten. Gezond, lekker en snel!

Hoofdstuk 7: Ontdek meer

Je bent op het punt gekomen dat je veel tips, adviezen en ervaringen rijker bent. Zeker als je gedurende het hele artikel op alle linkjes geklikt hebt, heb je al veel gelezen, beluisterd en bekeken. Voordat ik hier afscheid van jou neem als lezer van mijn artikel, wijs ik je graag op de onderstaande informatie. Kijk, luister of lees verder. Ontdek en geniet. En keer er gerust eens een keer voor terug als je nu geen tijd of zin hebt.

Veel plezier en succes met hardlopen!

Algemeen
We beginnen laagdrempelig. Hier vind je zeven leuke hardloopfeitjes: https://www.health.com/fitness/7-surprising-facts-about-running.

Tijdens het hardlopen of rusten lekker luisteren naar gepraat over hardlopen? Maak dan de keuze uit een van de podcasts die op Spotify te vinden zijn. Of luister ze allemaal!

Jij herkent de ergernissen in deze lijst vast ook. Ik ben benieuwd welke jij nog toe te voegen hebt. http://www.upcoming.nl/zwoebe/6221/de-10-grootste-ergernissen-tijdens-het-hardlopen.

Loopevenementen
Heb je zin om loopplannen te maken of om te kijken welke evenementen er in de buurt plaatsvinden? Bezoek dan de website https://hardloopkalender.nl regelmatig!

Ben je benieuwd naar sfeerbeelden van de Groet uit Schoorl Run? Bekijk dan de aftermovie van de editie van 2019: https://www.youtube.com/watch?v=y8f5UX6AfPE.

Wil je meer weten over The Barkley Marathons? Ontdek het in deze video. Aan het woord: de man achter The Barkley Marathons. Wie heeft dit bizarre evenement bedacht en, vooral, waarom? https://www.youtube.com/watch?v=X0CaKd2G7e4.

Marathon
Wil je in een kleine twee minuten zin krijgen in een marathonmajor? Kijk dan deze promotievideo van zes marathons in zes wereldsteden: https://www.youtube.com/watch?v=b2UiJ9ADfJM.

Zo’n marathon klinkt wel leuk. Maar hoe haalbaar is dat nu eigenlijk? RTL Nieuws zocht het voor je uit: https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/380326/een-marathon-lopen-hoe-haalbaar-dat.

In de eerste aflevering van de podcast De Pacer van het Algemeen Dagblad bespreken Pim Bijl en Eric Brommert de marathon. Volgens beide heren moet de marathon serieus genomen worden en is het geen bucketlistdingetje. Mijn mening: je kunt een marathon prima op je bucketlist zetten én het tegelijkertijd heel serieus nemen. Luister de aflevering via https://www.ad.nl/andere-sporten/hardlooppodcast-de-pacer-de-marathon-is-geen-bucketlistdingetje~a1672c3e/.

Een marathon lopen heeft een grote impact op je lichaam. In drie minuten laat NOS op 3 zien hoe dat zit: https://www.youtube.com/watch?v=_WZMDb54usY.

Kleding
Kledingadvies voor lopen in de zon, regen, wind en kou? Lees dan het volgende artikel van Run2Day: https://www.run2day.nl/kledingadvies-tijdens-het-hardlopen.

Voeding
De meeste supermarkten hebben 30.000 producten op voorraad. Aan jou de taak om daar de vijftien beste voedingsmiddelen voor hardlopers tussenuit te vissen. Je kunt ook het artikel van Runner’s World lezen: https://www.runnersworld.com/nl/voeding/voedingstips/a24103270/15-beste-voedingsmiddelen-hardlopers/.

Wil je de winterkilo’s kwijtraken of gewoon fitter worden? Volg dan geen crashdieet. Waarom een crashdieet niet verstandig is, lees je in het artikel van Runner’s World:  https://www.runnersworld.com/nl/voeding/voedingstips/a27488615/killerbody-vermijd-crashdieet/.

Behoefte aan nog meer antwoorden op je vragen over voeding? Lees dan het volgende artikel van het Voedingscentrum en let vooral op de gerelateerde artikelen onderaan de pagina: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/eettips-voor-hardlopers.aspx.

Trainen
Vet verbranden? Beter worden? Sneller worden? Slimmer trainen én progressie boeken. Stans van der Poel en Koen de Jong geven je in hun boek De Hardlooprevolutie alle handvatten die je nodig hebt: https://www.sportrusten.nl/product/hardlooprevolutie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *