DE MILLENNIAL MASCULINITEIT

 EEN NIEUWE BETEKENIS AAN MASCULINITEIT

Wat zijn de eerste drie kenmerken van een man die in je hoofd opkomen? Ik ben er vrij zeker van dat het iets in de richting komt van sterk, anti- gevoel,  dominant en kan hij misschien nog worden geassocieerd met superioriteit of machismo. Val je daarbuiten? Ben je geen échte man, simpel als dat. Laat je vrouwelijke kenmerken zien? Ben je homo. Punt uit, klaar, over.

Maar in de tijdperk waar we nu in leven waarin de millennials de grootste generatie tot nu toe zijn, de vrouwenbeweging, LGBTQ acceptatie en overal bewustheid over sociale zaken op het grootst is, zijn die giftige, gedateerde eigenschappen niet meer definiërend aan de man, en maakt het je niet homo als je emotie toont of andere “vrouwelijke” kenmerken.  Hier gaan we het hebben hoe de grenzen van het “man zijn” worden verbroken  door de Millenials en Post Millennials.

We bespreken wat femininiteit en masculiniteit eigenlijk is, hoe de verschillende generaties kijken naar masculiniteit en de veranderingen van het begrip tot aan de onderlingen relaties tussen jongens en de hun eigen relatie met gevoelens. Na het lezen weet je wat het bekend om een man te zijn deze moderne tijdperk maar ook wat de invloeden zijn van hoe de man wordt gezien.

Afbeeldingsresultaat voor david michelangelo close up

HOOFDSTUK I

FEM X MASC

Wat is masculiniteit eigenlijk? Neem een snack en een drankje wat we beginnen meteen met het fundament van dit artikel; wat is het, wat betekend het, wat doet het en waar komt het voor. Het eerste verschil dat we gaan bespreken is het verschil tussen de sekse en de gender. Seks zijn eigenlijk alleen de biologische eigenschappen, dus de eigenschappen waar iemand mee is geboren; piemel betekend jongen, vagina betekend meisje (de veranderingen in de sekse is een heel ander onderwerp waar we het hier niet op ingaan, we willen niet dat je hoofd ontploft met informatie).

Gender refereert naar de socio-culturele eigenschappen en gedragingen die vorm geven aan feminine en masculine gedragingen, kennis en omgeving. Femininiteit en masculiniteiteit zijn officieel meervoudig en kunnen op verschillende manieren worden vertoond door biologische vrouwen als mannen; de gender is niet automatische gebonden met de met de sekse van de persoon. Het begrip “gender” was in de late jaren 60 geïntroduceerd om de koppeling tussen biologische sekse en stugge genrerollen te verwerpen. Welke gedrag, interesses, houding of gedachten worden ingedeeld per gender zijn aangeleerd door de maatschappij en zijn dus daardoor niet universeel of staan ze vast. Wat in elk categorie komt wordt bepaald door factoren als het land, sociale klasse, religie, nationale cultuur en andere sociale aspecten. Er zijn natuurlijk wel overeenkomsten zo hoor je ook vaak dat er wordt gerefereerd naar een “westerse cultuur”, dat komt omdat er ondanks  de verschillen per land, religie, klasse ect. er overeenkomsten zijn in de manier van het indelen van femininiteit en masculiniteit. Gender komt voor in de manier hoe we praten, handelingen, hoe we ons gedragen en in alle regels van interactie. Er zijn meerdere vormen van femininiteit als masculiniteit. (genderedinnovations.stanford.edu, 2011)

Hoe de masculiniteit en femininiteit wordt ingedeeld kan worden gezien als de “gender-norm”. De norm komt uit de sociale instellingen uit het leven van een persoon; familie, school, werk, verenigingen ect. en daarnaast nog wijdere culturele invloeden als literatuur, film, muziek en zelfs video games. De gender-norm bepaald eigenlijk wat voor gedrag, producten, beroepen en zelfs welke kennis passend is voor mannen en vrouwen.

Door de gender-norm en de gevolgen daarvan komen er veel stereotypes en ideeën hoe man en vrouw zich moeten gedragen en welke interesses ze mogen hebben. We komen al vanaf een jonge leeftijd al in aanraking met deze stereotypes en een grote invloed hierop is het familieleven. Een simpel voorbeeld alleen al is het kiezen tussen roze en blauw bij het decoreren van een kinderkamer of welk speelgoed er wordt gekocht. Stereotypen wordt gebruikt voor het versimpelen van de essentie van een specifieke groep, vaak worden de groepen ingedeeld op basis van sekse. Door het gebruiken van stereotypes, krijg je te maken met “stereotype threat”; de bedreiging tot het worden beperkt aan een bepaalde stereotype binnen een specifiekere groep waarin iemand in wordt geïdentificeerd en aan leiden tot het aannemen van de negatieve stereotypes binnen die bepaalde groep. Een voorbeeld hiervan is, wanneer jonge vrouwen moesten aankruisen voor ze man of vrouw zijn voor het maken van een wiskunde toets, waren hun resultaten lager dan bij de groep die het niet hoefde in te vullen. (Steele, 1997)

Dit is er nu gebeurd met de geslachten en vooral met de masculiniteit. Door de stereotypes waar mannen aan verwacht werden te voldoen hebben zij ook de negatieve eigenschappen omarmt en heeft de maatschappij deze voor lange tijd geprezen.

Drie tips om stereotypes te ontwijken

  1. kijk naar wat de mensen daadwerkelijk doen buiten de sociale klasses, religie, achtergrond ect. Probeer geen aannames te maken gebaseerd over de stereotype die normaliter wordt gebruikt over man en vrouw.
  2. Houd de opvattingen over man en vrouw altijd je achterhoofd en de dynamiek tussen de twee. Vaak kom je meer te weten door te observeren dan door vragen te stellen. 
  3. Daag jezelf uit om de “mis-matches” tussen de gender-norm, vooroordeel of stereotypes en daadwerkelijk het persoon zelf. Door dit te doen houd je ruimte open om te denken buiten de rollen van man en vrouw.

Schermafbeelding 2018-06-18 om 20.58.31.png

 

HOOFDSTUK II

BABYBOOM, X, Y & Z

Elke generatie heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen met daarbij waarden die zij belangrijk vinden om na te streven. Zo waren de babyboomers (1941-1960) een stuk progressiever dan hun ouders wat leidden tot onderander de seksuele revolutie, flowerpower en de ontzuiling. Hun kinderen, generatie x (1961- 1980) of een bekendere naam “de verloren generatie” hebben hele andere eigenschappen, de euforische van de babybomers werd veranderd naar een cynische houding tegenover de wereld die hun economische crisissen, oorlogen en aids had geven. Deze wereldgebeurenissen gaf hen ook de kans om een creatieve uitlaatklep te openen en zijn ook grondleggers van  zowel muziek- als filmstromingen. Voor de Millenials (1981-2001) of “grenzeloze generatie” is authenticiteit, vrijheid en zelfontplooiing belangrijk. Generatie Z (1992- heden) heeft van alles; een deel speelt nog in de zandbak en de ander gaat nu studeren. Door het onzekere economische en politieke klimaat proberen de ouders hun meer richting de zekerheid te duwen in vergelijking met ons, de Millenials, waartegen werd verteld dat de wereld aan onze voeten lag.

Natuurlijk gelden de eigenschappen niet voor iedereen binnen die generatie maar ze blijven met elkaar verbonden door een gedeelde levensgeschiedenis, omstandigheden en invloed en beleving van een tijdsgeest en elke generatie heeft een eigen beeld van masculiniteit, grotendeeld gevormd door de kenmerken die ze hadden; de babyboomers hadden de man van de jaren 40 en 50 als voorbeeld, waar oorlog en soldaten een grote rol speelden in die tijd kunnen de  latere generaties zich minder in vinden door de tijdsgeest waar zij in zijn opgegroeid. De traditionele eigenschappen waren hier nog erg aanwezig. In contrast was het in 1955 het jaar dat James Deans “Rebel Without a Cause” uitkwam waar hij een verwarde tiener speelde die niet wist hoe hij zich als een “man” hoorde te gedragen, waardoor zijn populariteit bij de jongeren lag.

Voor generatie X is de eerste generatie die opgroeide met de videoclips op MTV en worden beschouwd als de grondleggers van muziekstromen als grunge en hip-hop. Beide stromingen is een vorm om de woede te uiten die zij voelde. Door de komst van indiefims, krijgt deze generatie te maken met meerdere prikkels en verschillende vormen van masculiniteit, omdat deze films zich nier richten op de massa. Desondanks worden de traditionele eigenschappen van we in het vorige hoofdstuk hebben besproken nog steeds sterk terug. Een geweldig voorbeeld is de film “Fight Club”, waarin Tyler Durden, de personage die bijna alle traditionele eigenschappen laat zien gezien wordt als de stoere bad ass van het verhaal terwijl de tegenspeler die traditionele vrouwelijke eigenschappen laat zien, gezien wordt als een zwakkeling. Voor veel jongens is hij nog steeds een voorbeeld 

Voor de millenials en post-millenials, generatie x, komen de traditionele eigenschappen van de masculiniteit nog altijd terug in  meerdere aspecten, maar het grote verschil met de andere generaties is het feit dat er een grotere spectrum begint te komen. Er komen steeds meer mannen in de media als voorbeeldrollen die een zachtere, emotionele kant laten zien of bespreken dat het okay is om deze kant van hunzelf te omarmen en te uiten. De manier waarop jongens henzelf zien veranderd ook mee met de tijd; minder dan één derde van de mannen die nu tussen de 18 en 29 jaar zijn beschrijft zichzelf als compleet masculine in vergelijking met de babyboomers waar dat 65% was. (forbes.com, 2017).

Wat wel erbij gezegd moet worden is dat generaties geen blokken zijn, ze stromen. Er is dus alijd overlapping van de een op de ander dus het zal nooit voorkomen dat de eigenschappen enkel gevonden kunnen worden in die specifieke generatie.

HOOFDSTUK III

EIGEN PAD OF GELOPEN PAD?

Veranderingen hebben altijd tijd nodig voordat het pas comfortabel wordt maar veranderingen aan een factor wat ongekend veel toevoegt aan hoe iemand zich voelt, ziet, beschrijft en categoriseert, kan heel moeilijk zijn. Ondanks de verbreding van de masculiniteit is het niet altijd even makkelijk voor de jongeren die nu aan het opgroeien zijn en pas in hun rol als man komen. De vroegere handboek “naar het worden van een man” is er niet en er zijn tien andere varianten ervoor in de plaats gekomen. Moderne jongemannen moeten nu zelf een pad maken wat voor hen masculiniteit is en hoewel dit hen de mogelijkheid geeft om zo vrij te zijn als ze willen, kan het ook voor veel verwarring zorgen door de verschillende opvattingen binnen hun wereld. Ouders kunnen nog steeds veel waarde hechten aan de traditionele kenmerken van masculiniteit terwijl de peergroepen een moderne opvattingen hebben en daarbij krijgen komen er veel prikkels van de media.

Hieronder verteld Emiel (24) over zijn ervaringen met het doorbreken van de bekende weg van masculinteit en verwachtingen van zijn ouders.

“ Mijn ouders hebben altijd een jongens jongen willen hebben. Vanaf het moment dat ik het mij kan herinneren hebben zij mij altijd aangespoord om die weg op te gaan. Ik had altijd een blauwe kamer en het werd al vrij snel duidelijk gemaakt dat “roze voor meisjes, blauw voor jongens is”, ik denk dat daarom de keuze van de blauwe kamer is. Ook in mijn hobby’s als kind had hun manier van denken veel invloed. Sporten werd altijd aangespoord en als een echte man stond mijn vader mij ook elke zaterdag aan te sporen langs de kant. Ik was denk ik 12/13 jaar toen ik voetbal wilde omruilen voor dans, en niet zomaar een dans, ballet om het allemaal nog leuker te maken voor ze. Mijn vader lachte me in mijn gezicht uit en mijn moeder keek voor verwarring en toen de zin weer kwam “ ballet is voor meisjes, voetbal is voor jongens”, en toen mijn vrienden mij ook uitlachten, was ik snel over het idee heen en dacht ik dat mijn ouders inderdaad gelijk hadden. Toen ik daarna ook nog meer bevriend was met meisjes dan jongens dacht mijn vader was dat ik homo was. Ik wist niet eens wat het betekende en kende het alleen als een scheldwoord die mijn vrienden gebruikten, dus automatisch wilde ik het niet zijn. Ik probeerde voor lange tijd te leven om te voldoen aan beeld dat mijn ouders over mij hadden en hoe  mijn vrienden waren. Ondanks ik mijn best deed om erbij te horen, het was van mij af te lezen dat ik niet zo was, mijn vrienden maakte altijd grappen over hoe “gevoel” ik werd als ik had gedronken en meiden keken vaak niet naar mij op om hoe rustig ik was vergeleken met ander jongens.

Toen ik zei dat ik wilde studeren kreeg ik nog zo’n zin “studeren? wat heb je daar aan, je moet gaan werken. Mannen horen te werken”. Ik vond dit een vreselijke ouderwetse gedachten en voor het eerst ging ik eindelijk tegen mijn ouders in. Ik ging niet werken maar verhuisde van het ouderwetse dorp naar Rotterdam om naar Willem de Kooning Academie te gaan. Mijn vader vond het complete geld en tijdverspilling maar ik vond het geweldig. Het was een hele andere wereld, ik kreeg vrienden waarmee ik daadwerkelijk iets in gemeen had en ik kreeg de kans om mezelf te zijn, De rustige, gevoelige, creatieveling die ik was, en waarvoor ik werd geplaagd was nu geaccepteerd en omarmt door de mensen om me heen. De omgeving waar ik nu in leefde gaf de me kans om mijn eigen pad te kiezen, mij zelf te ontwikkelingen hoe ik wil en niet te worden geleiden door gedateerde gedachten van mijn ouders of de mensen die ik vroeger om mij heen had.

Mijn ouders en ik zijn op vele dingen niet met elkaar eens en vinden nog steeds dat ik te gevoelig ben en ondanks ik al jaren een vriendin heb vragen ze soms nog of zeker weet dat ik niet homo ben. Af en toe denk ik er aan hoe hoe het zou zijn als ik wel de weg van mijn vader en oude vrienden had genomen en het enige wat ik zeker weet is dat ik niet mezelf zou zijn, niet de mensen zou hebben leren kennen die ik nu ken en niet gelukkig zou zijn.”

Schermafbeelding 2018-06-18 om 21.01.24.png

HOOFDSTUK IV

NO HOMO BRO

Als we het hebben over relaties denken we automatisch aan een romantische  relatie maar vaak vergeten we vriendschappen. Misschien omdat het voor de meeset als nature komt dat we er niet veel aandacht aan besteden, maar zo vergeten we ook meteen hoe belangrijk deze vriendschappen zijn voor de ontwikkelingen van een persoon. Bij meisjes worden hechte vriendschappen al vaker gezien een “gewoon iets”, hoe vaak worden meisjes als een groep getoond in films of serie; kijk maar naar Sex and the City, Clueless, Mean Girls of bijna elke ander chick flick waar de meiden in een groepsverband gezien worden om problemen te bespreken, jongens, onzekerheden etc. Bij jongens komt dit eigenlijk niet vaak voor door de “angst” om gezien te worden als homo. Maar door de  groei in de acceptatie van homoseksualiteit nemen steeds meer jongens de kans om daadwerkelijk een hechte “bromance” te krijgen.Volgens Stefan Robinson van de Universiteit van Winchester worden jonge mannen nu juist aangespoord de voordelen te halen uit een diepe, emotionele en lichamelijke intieme vriendschappen. Deze vriendschappen zouden ervoor zorgen dat zij zich beter zouden kunnen binden en dichter bij elkaar staan dan ooit tevoren. Om dit natuurlijk te onderbouwen zijn er 30 jonge, hetero, sport studenten op verschillende universiteiten in Groot-Brittannië ondervraagd; allen hebben op een bepaald moment een vriend gehad waar ze hun relatie als een bromance zouden beschrijven. Daarnaast is het essentieel om een diepere emotioneel band te hebben. Veel van hen zeiden hoe zijn onderwerpen als gezondheid en seksuele wensen met elkaar kunnen bespreken en niet met andere familie of hun vriendin. Wat belangrijk is om na te drukken is dat deze soort relaties toegankelijk zijn geworden voor hetero jongens is door de culture houding tegenover homoseksualiteit. Het onderzoek benadrukt ook hoe het doorbreken van de stereotypische kenmerken van de man

Wil je meer lezen over het onderzoek klik dan hier .

We laten een twee Nederlandse studenten in Amsterdam aan het woord hoe zij staan tegenover het hebben van een bromance. Er werd hen gevraagd wat voor hen een bromance betekend, hoe dit zich uit in de vriendschap en hoe zij denken dat anderen er tegenover staan.

Schermafbeelding 2018-06-18 om 21.08.13.png

Bart, 23, “Ja, ik heb wel een bromance; het is met mijn beste vriend die ik al 18 jaar ken. We zijn samen opgegroeid en daarom weten we alles van elkaar. Ik heb verder nog hele goede vrienden maar niet op hetzelfde niveau, als je het zo wilt noemen. We hebben elkaar vaak genoeg zien huilen en bespreken daadwerkelijk gevoelens, niet alleen hoe goed het meisje was van de vrijdagavond om het bot te zeggen. Mijn ouders dachten ook tijdens onze pubertijd-fase dat wij een relatie hadden omdat we altijd samen waren en ik ook anders met hem omging dan met andere goede vrienden. Ondanks ik veel van de gozer houd hoor, voel ik helemaal geen seksuele gevoelens voor hem, en andersom ook en daarom hebben wij ook zo een hechte, intieme vriendschap kunnen behouden. Ik denk dat dat wel elke jongen een bromance heeft, maar ik denk ook daarbij dat het heel vaak een soort “guilty pleasure” is, vroeger misschien meer dan nu.”

Jesse, 20: “Ik heb er eigenlijk niet bij stil gestaan maar als ik er over nadenk denk ik wel dat ik een bromance heb. Ik heb het een tijd heel zwaar gehad en er was altijd een hele goede vriend waarmee ik over mijn problemen kon praten. In mijn vriendengroep gebeurde dit gewoon niet en als er toevallig zo een soort onderwerp naar voren kwam werd iedereen zo ongemakkelijk dat we zo snel mogelijk naar een ander onderwerp gingen. Met deze ene vriend was het niet zo en ik had ook het wij-tegen-de-wereld-gevoel. Ik moet ook bekennen dat het zo intiem werd dat ik getwijfeld had of ik niet verliefd op hem was maar dat gevoel ging al snel voorbij. Eigenlijk raar dat ik er niet bij stil had gestaan. In mijn omgeving zijn bromances niet echt iets waar over gesproken word en ik weet ook niet of ik er een gehad zou hebben zou ik niet in die situatie zijn maar ik denk dat het meer goed doet dan slecht en meer jongens zouden uit die bubbel moeten stappen dat het homo zou zijn, en als het wel is wat dan nog?”

HOOFDSTUK V

*CRIES IN MASCULINE*

We hebben in vorige hoofdstukken al besproken wat de voornaamste reden is van de emotieloze houding van de man; traditioneel een vrouwelijke eigenschappen, tonen van vrouwelijke eigenschappen betekend zwakte, zwakte betekend geen échte man.We hebben ook gekeken naar de invloed van een vader bij het vormen van je eigen masculiniteit.

i-D publiceerde vorig jaar een artikel over jonge fotografen die zich bezig hielden met het ontdekken van de “nieuwe masculinitiet” en het uiten naar de massa toe. Het doel van het de foto series was om de man in een ander daglicht te brengen dan normaal. In een kwetsbaarder, zachter licht. En bij het vragen naar waarom zij het deden en wat voor hen nieuwe masculiniteit betekende was er een unanimiteit in hoe er andere eigenschappen moeten zijn die masculiniteit definieren als empathie, compassie en respect. We hebben in het vorige hoofdstuk ook behandeld dat jongens eigenlijk wel de behoefte hebben om emotie te tonen en daadwerkelijk een hechte relatie kunnen opbouwen maar waarom wordt dat niet vaker gestimuleerd. In een artikel vol met informatie, meningen en gedachtes wil ik je in dit hoofdstuk uitdagen met een vraag: “Wat is er zo erg aan huilende jongens?”

hadrian6:    detail. river god.   the river Tiber. Vatican museum.  http://hadrian6.tumblr.com

Ik kan je bijna garanderen dat je deze vraag niet kan beantwoorden zonder weer terug te komen bij een stereotype, gender rol of houding die te maken heeft de oude tradities. Om je te helpen bij het geven van een antwoord zal ik je helpen met de TedTalk van Acteur Justin Baldoni. Hij heeft een hele verhelderende TED talk gehouden tijdens TEDWomen 2017 waar hij de man aanspreekt die het concept van het veranderende beeld van masculiniteit niet compleet begrijpt. Hij verteld de fouten die men maakt bij het horen van bepaalde woorden en hoe de maatschappij invloed heeft op het gedateerde beeld van de man. 

 

HOOFDSTUK VI

ZEVEN REDENEN WAAROM MILLENIAL MANNEN MASCULINTEIT WILLEN HERDEFINIEREN

Alex Rodriguez is een TEDx spreker en “influencer”. Hij heeft meer dan 100m kijkers online en is ook voorgekomen op Netflix en bij de leeftijd van 24 jaar. Zijn missie in om iedereen kennis te laten maken met zijn ware aard en spreekt daar ook over de masculiniteit. Hier geeft hij zeven redenen waarom juist de milllenial mannen het herdefiniëren 

  1. Waarde van zelfbewustheid
    Traditionele masculiniteit stimuleert om “niet te voelen” en de moderne masculiniteit antwoord met “durf te voelen”. “Mil Men” hebben een grote drang naar zelfkennis op een diepere en meer persoonlijk niveau, zelfs als het confronterend of moeilijk wordt.  Ze kiezen er nu eerder voor om hun gevoelens te confronteren dan ervoor te schuilen of het ontkennen. Ze hebben een nieuwsgierigheid om te weten wie ze zijn en wat ze voelen en stimuli om erachter ter komen wat hen authentiek maakt. Rodriguez zegt dat het nodig is om de tijd te nemen om jezelf te kennen en niet van jezelf weg te rennen.
  2. Ze zijn niet conformistisch
    De vaste gender rollen voor zowel mannen als vrouwen beginnen steeds losser te worden door de uitdagende houding van de millenials. De percentage van de aantal mannen die thuis blijven met de kinderen stijgen en vrouwen komen aan de top op academisch niveau en dichten het gat in het verschil van inkomen. De ontwikkelde man is niet gecharmeerd door de gender rollen die de maatschappij heeft of haar definitie van  wat“mannelijk”. Hij handelde naar zijn eigen wil en is niet bedreigd door de groeiende kracht in de vrouwen.
  3. Ze willen niet meer met elkaar concurreren
    De moderne man weet wat zijn waarde is en houd zich niet meer bezig met het krijgen van een lege status
  4. Ze hechten waarde aan authenticiteit
    Millenial mannen hebben geen behoefte om zich voor te doen als iemand die zijn niet zijn omdat ze geen schaamte hebben in wie ze zijn. Een beweging genaamd “authentic man program”, houd zich bezig met het  aanmoedigen van de mannen in hun authenticiteit zodat er belonende interactie mogelijk is.
  5. Ze willen kwetsbaarheid kunnen tonen
    Gedateerde masculiniteit zegt dat mannen geen teken van zwakte mogen laten merken. Moderne masculiniteit omarmt het kwetsbare als een teken van moed. Rodrigeuz zegt “ De sterkste mannen van vandaag zijn het meest kwetsbaar. Als je in staat bent om zelfkennis te hebben over wat je voelt en wat je wilt, hoef je je als niks anders voor te doen dan wie je bent.. als je bent wie je bent, en je bent in staat om dat te accepteren en omarmen, dan ben je een man.”
  6. Ze willen kunnen handelen naar hun waarden en normen
    De acties van een millennial man zijn op basis van zijn eigen normen en waarden. Zijn eigen normen en waarden zijn belangrijker dan die van een ander en hij respecteert deze genoeg om ze honoreren in hun acties.
  7. Ze zijn gemotiveerd om te groeien.
    De millennia man zijn constant op zoek naar manieren om zich te blijven ontwikkelen. Door je te blijven ontwikkelen kan je je eigen blinde vlek zien in relaties. 

https://www.forbes.com/sites/julesschroeder/2017/10/12/the-evolved-man-7-reasons-why-millennial-men-are-reinventing-masculinity/#66d36ed597c7

HOOFDSTUK VII

VERDER ALS DE MAN

Aangekomen bij het laatste hoofdstuk hoop ik dat je iets meer over de betekenis van masculiniteit, hoe het zich uit in de maatschappij en welke veranderingen er plaats vinden. Het wordt een groter onderwerp en daarom wordt het ook steeds op meer platformen besproken. Dus ben je benieuwd of wil je er via een andere perspectief naar kijken, check een van deze links.

Bij “Man Enough” worden sociale onderwerpen waar mannen mee te maken besproken met een panel van verschillende mannen van onderwerpen als “Why Don’t Men Talk?” tot “The Ugliness of Body Image”. Het interessante aan deze platform is dat er dus meerdere mannen met andere visies en achtergrond hun mening geven over het onderwerp.

http://www.wearemanenough.com

Schermafbeelding 2018-06-17 om 23.04.31.png

Tony Porter heeft in 2010 ( ja, toen waren we ook al bezig met dit onderwerp) een TED talk gehouden voor TEDWome waar hij een oproep doet naar alle mannen. Hij bespreekt stereotypen, hoe dat effect heeft op de man zelf maar ook zijn omgeving door verhalen van zijn eigen leven. Hij bespreekt ook de verhouding tussen man en vrouw.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *