IN ZEVEN HOOFDSTUKKEN WIJZER OVER JE TATOEAGE

IN ZEVEN HOOFDSTUKKEN WIJZER OVER JE TATOEAGE

De impact tegenwoordig

Tatoeages zijn tegenwoordig een mode-dingetje. Niet iedereen met tattoos wil geassocieerd worden met ‘mode’, maar laten we zeggen dat tatoeages veelvoorkomend zijn vandaag de dag. Wij, mensen met tatoeages – jong en oud, man of vrouw – worden hedendaags bestempeld als trendy of hip. Maar de ‘tattoo’ heeft wereldwijd een grote geschiedenis. Vroeger hadden namelijk de echte criminelen of zeelieden alleen lichaamsbeschilderingen. Maar hoe zit het nu? Is het sociaal geaccepteerd? Kijken onze nieuwe schoonouders ons nog raar aan als we ons voorstellen als nieuw familielid met tatoeages, of hebben ze het al geaccepteerd?

En is het naast het dagelijks leven ook in het bedrijfsleven wel geaccepteerd als die nieuwe roodzwart-kleurige roos onder je blousje vandaan komt? Dat ga ik voor jullie uitzoeken. Want kom op mensen. We leven nu in 2018, het jaar waarop softdrugs nog steeds gedoogd is en homo’s vredelievend met elkaar hand-in-hand kunnen lopen. Het lijkt mij persoonlijk, dat een kleine tatoeage in de financiële sector ook geen kwaad kan. Maar ik ga uitzoeken of anderen daar ook zo over denken. Misschien gaat mogen bouwvakkers en timmermannen wel tatoeages hebben, maar accountmanagers niet. Waar zit het verschil en wanneer gaat het (jonge) professionals nou echt ten koste van een baan. Tevens hebben Tv-presentatoren Eric Corton en Arie Boomsma ook diverse lichaamsbeschilderingen. En zij vervullen een representatieve rol voor de Nederlandse Televisie.

Na het lezen van deze longread weet je tegenwoordig waar je allemaal rekening mee moet houden als je een tatoeage laat zetten. Duidelijke tips en tricks. Wees blij met wat je zet, dus laat hem zo mooi mogelijk zetten. “Niet besparen op geld, maar besparen op spijt.” Want een groot aantal mensen in Nederland heeft namelijk spijt van een tatoeage. Van de 600 ondervraagden met een tatoeage, heeft maar liefst 78% spijt. En wat doe je dan? Dit artikel zal een helpende hand bieden.

Hoofdstuk 1

NEDERLAND – TATOEAGELAND

Tatoeages zijn mega populair hedendaags. Bijna iedereen kent wel iemand met een tattoo. En dat is ook echt niet zo gek, want Nederland beleeft een snelle opmars van tatoeages. Het aantal tattooshops is in de afgelopen acht jaar verdrievoudigd, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Klanten vragen bovendien steeds vaker een groot type tatoeage. Een rondgang van NRC langs twintig tattoostudio’s door heel Nederland, leert dat bijna de helft vraagt om een arm sleeve, een mouw van inkt die de arm geheel of gedeeltelijk omsluit. Het kan er heel erg gaaf uitzien, en velen houden ervan. Maar wat voor kijk hebben naasten op zo’n tatoeage? Is het sociaal geaccepteerd? En hoe beïnvloedt het je privéleven of carrière? Hieronder delen een aantal mensen hun ervaringen.

Max (20): “Ik krijg zoveel vette reacties van mensen over mijn tatoeages op m’n arm. Klasgenoten en oud bekenden vragen altijd waar ik ze heb laten zetten. Heb het een jaar geleden in Arnhem gedaan bij een vriend van me. Verder heb ik nog nooit echt slechte reacties erover gekregen. Kan ook omdat ik nog op school zit en geen vast contract heb. We zullen wel zien wat de toekomst brengt, toch?”

Wilma (47): “Ja in je jonge jaartjes doe je soms gekke dingen. Ik heb een tattoo op mijn bovenarm en schouderblad. Erg verouderd al op dit moment. En ja, misschien raad je het al.. Ik heb er spijt van. Eentje heb ik laten laseren, omdat mensen mij altijd vervelend aankeken. Ik houd niet van die aandacht. Daar moet je echt tegen kunnen denk ik.”

Dijarco (27): “Ik ben momenteel kok in een Grand Café. Hier werk ik altijd met korte mouwen, want niemand vindt mijn tatoeages ongepast of iets dergelijks. Tijdens mijn sollicitatiegesprek gaf ik openhartig aan dat ik tatoeages op mijn armen heb. Mijn baas keek niet raar op. En momenteel in mijn privéleven is iedereen eraan gewend. Het wordt een soort van litteken van je, waar mensen langzamerhand aan wennen.

Jesse (24): “Toen ik voor het eerst bij mijn schoonouders kwam, was ik echt bang. Ik hoorde van mijn vriendin dat ze op het gebied van tatoeages erg conservatief waren. En ja hoor. Het was wel even schrikken voor mijn erg degelijke schoonmoeder. Maar na een aantal weken was het staren afgelopen. Ik voelde mij er op mijn gemak, en nog steeds.”

Mark (33): “Ik ben eigen ondernemer. Ik run mijn eigen webshop waar je verschillende soorten horloges kan kopen. Vaak ben ik ook bij partners of prospecten op bezoek, maar dan bedek ik mijn tatoeages wel. Ik wil representatief overkomen en dat doe ik het liefst zonder mijn tatoeages te laten zien. Niet omdat ik ze lelijk vind, maar ik wil niet dat mensen mij beoordelen op uiterlijk. En dat doen ze vaak wel als je tatoeages laat zien bij een eerste gesprek bijvoorbeeld.”

Albert: (49): “Ik ben warehousemedewerker bij een Logistiek Transportbedrijf en ik werk zomers altijd met korte mouwen, ondanks mijn tatoeages. En dat is totaal geen probleem hoor. Zelfs op de customer service hebben paar jongelui tattoo’s weetjewel. Dus mijn bedrijf doet daar zeker niet moeilijk over. Ik denk dat als je spontaan overkomt, je prima tatoeages kan hebben.”

Hoofdstuk 2

‘Voorkeur betekent nog geen afkeur’

COLUMN-

Op deze wereld kom ik dagelijks erg verschillende mensen tegen. En dat is maar goed ook, want stel dat iedereen hetzelfde zou zijn. Iedereen ziet er anders uit. Blond of bruin haar, grote of kleine neus, dik of dun postuur; wat maakt het ook allemaal uit. Ik vind dat we allemaal eigenlijk lelijk zijn. Laten we eerlijk zijn. De meeste mensen die ik tegenkom zijn geen Doutzen Kroes’en of Manuel Broekmannetjes. En dat geldt tevens ook voor de popmuziek. En bekijk die reclameborden tegenwoordig eens. Daar word je toch niet vrolijk van.

Maar lieve mensen, dat wil nog niet zeggen dat je lelijk bent van binnen. En dat is immers waar het allemaal om draait in dit leven. Heel cliché, maar jullie snappen vast waar ik heen wil: schoonheid is uniek. Maar vooral is de bepaling van schoonheid enorm subjectief. Wie bepaald wat precies schoonheid is? Ik bepaal dat op mijn eigen manier. En jullie ook. Maar laat je nooit wijs maken door mensen dat je minder bent dan hen. Ik zit helemaal onder de tattoos. Van onder tot boven. Ik zal vast een erg onsuccesvol persoon zijn dan, met weinig familieleden die om mij geven. Ik zal wel laks zijn en schijt hebben aan iedereen die ik in mijn leven tegenkom.

Nee. Waarom ik tattoos heb maakt helemaal niets uit. Ik hoef mij niet te verantwoorden voor mijn keuzes die ik gemaakt heb, omdat ik er geen kwaad mee heb gedaan. Sommige mensen dragen oogkleppen en zijn erg kortzichtig en dat is waarom ze een vooroordeel hebben. Maar gelukkig is niet iedereen zo.

Je kunt een voorkeur hebben; liever pizza of pasta, of liever zwembad of strand. Liever geen tatoeages, of wel tatoeages. Gelukkig kijken velen onder ons verder dan alleen uiterlijk. Ik vind dat iedereen een voorkeur uiterlijk mag hebben, maar dat betekent nog niet dat je mensen daarop mag afkeuren. Praat met mensen, leer ze kennen en keur dan pas.

Geschreven door: Jur Schotpoort

Hoofdstuk 3

Tips en Tricks

Zoals we allemaal weten zijn er mensen met vooroordelen op deze wereld. Een groep mensen op deze aardbol denkt nog steeds dat het hebben van lichaamsbeschilderingen hoort bij criminelen, zeelui of rocksterren. De link met asociaal en crimineel wordt hierdoor al snel gelegd. Wie tatoeages heeft, is vast heel erg asociaal, denken ze dan. Helemaal voorkomen dat sommige mensen een negatieve gedachtes krijgen kan je natuurlijk niet, maar hieronder staan een aantal tips en tricks waarmee je hopelijk uit de voeten kan!

 • Zorg dat je tattoo goed gezet is

Het kan zijn dat mensen het mooier vinden om een huid te zien zonder inkt. Dat is puur een meningsverschil van een persoon, helaas kan je daar niks aan veranderen. Wel kan je zorgen dat je tatoeage strakke lijnen of schaduwen heeft. Hier zorg je voor door naar een goede tattooshop te gaan bij jou in de buurt. Wanneer de tatoeage bijvoorbeeld slecht gezet is, zal hij ook sneller vervagen waardoor hij in de toekomst minder strak eruitziet.

 • Zorg dat je zelfverzekerd overkomt

Sterk in je schoenen staan is sowieso voordelig wanneer je jezelf in een nieuwe omgeving of situatie bevindt. Maar met het gebied van tatoeages is het extra belangrijk, want het komt heel vaak voor dat mensen een tattoo laten zetten en daar achteraf spijt van hebben. Dit kan een reden zijn waarom mensen tatoeages helemaal niks vinden. Ze creëren hierdoor een beeld bij iedereen met tattoo’s. Laat je een tatoeage zetten, dan heb je daar vast niet goed over nagedacht en dat maakt je in hun ogen ondoordacht. Een zwakke eigenschap voor velen mensen. Dus zorg dat je sterk in je schoenen staat en achter je tatoeages staat

 • Religie of generatiekloof

Wanneer je met iemand te maken krijgt privé of tijdens je carriere, tast dan af of hij/zij een geloof heeft waar tattoos not-done zijn. Het kan ook met een religie te maken hebben waarom mensen iets tegen tattoo’s hebben. Christenen nemen geen tatoeages omdat dit in De Bijbel zo staat aangegeven. De bijbeltekst die het meest gebruikt wordt om het laten zetten van een tatoeage af te keuren, is Leviticus 19:27-28. Daar staat: ‘Wanneer je een dode te betreuren hebt, scheer dan het haar aan je slapen niet weg en knip geen stukken uit je baard. Kerf geen tekens in je lichaam en breng geen tatoeages aan.’ Hetzelfde geldt voor bepaalde generatiekloven. Tegenwoordig zie je al veel meer tattoo’s dan vroeger en dit kan dus zorgen voor aversie tegen tattoo’s. Het is in hun leefwereld onbekend en daardoor houden mensen er minder van. Zorg dus dat je hiervan op de hoogte bent.

 • Kleding maakt zakelijk een hoop verschil

Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, of je hebt een evenement waarvan je niet zeker bent of je representatief genoeg bent met jouw tatoeage, zorg dan dat je gepast gekleed bent. Heb je een bruiloft? Trek een strakke blouse aan met getailleerd colbert. Heb je een sollicitatiegesprek? Draag een blouse of pull-over en bijvoorbeeld nette schoenen. Kleding zegt naast tatoeages namelijk ook veel over een persoon. So dress to impress!

 • Meningsverschillen houd je altijd

Houd in gedachten dat meningsverschillen menselijk zijn. Iemand heeft het recht om je tatoeage niet mooi te vinden. Zorg niet gelijk dat je geïrriteerd raakt, daar schiet je meestal niets mee op. Accepteren is de makkelijkste optie. Wees vooral blij met je eigen lichaam en je persoonlijke lichaamsbeschilderingen.

 • ‘Haat’ is een groot woord

Er zijn uiteraard ook een heleboel mensen die niks tegen tatoeages hebben, maar die bepaalde ontwerpen wel heel lelijk vinden. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat ze niet van grote of kleurrijke tattoo’s houden. Of dat ze het gewoon echt niet mooi vinden als iemand de zoveelste ster laat zetten. Dit betekent dus niet direct dat iemand tattoo’s haat, maar dat hij of zij lang niet alles mooi vindt.

Dit zijn een aantal korte tips en tricks om je door lastige situaties heen te sluizen. Maar niet iedereen heeft vooroordelen over mensen met tatoeages. Houd dat in gedachte. Veel mensen kijken verder dan alleen uiterlijk. Zij vinden bijvoorbeeld intelligentie of spontaniteit een heel belangrijke karaktereigenschap die bepalend is.

Wist je…. Dat jij door je tatoeage door mensen gezien wordt als zelfverzekerder, ambitieuzer en socialer dan mensen zonder tatoeages. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder ruim 700 respondenten in opdracht van Beautify.nl.

Hoofdstuk 4

Tatoeages per sector

Het hebben van tatoeages in het bedrijfsleven is tegenwoordig al iets meer geaccepteerd dan een aantal jaren geleden. Men vindt namelijk dat je als werknemer representatief moet zijn. Doktoren nemen geen doodshoofd als tattoo, want dat is niet toepasselijk. En politieagenten nemen geen pistool als tatoeage, omdat dit een negatieve lading kan hebben in hun werkveld. Toch hebben veel bekende Nederlanders wel tatoeages. Denk bijvoorbeeld aan Douwe Bob, bekende zanger die helemaal onder de tattoo’s zit en onlangs meedeed aan het Eurosongfestival. Of denk aan Eric Corton, die verschillende programma’s presenteert op NPO. Hetzelfde geldt voor Arie Boomsma, Tv-presentator bij de EO. Het verschil zit hier in de branche. In onderstaand artikel ga ik uitleggen in welke branche tatoeages not-done zijn en in welke branches het prima is.

De creatieve industrie
Al deze bekende namen zoals bijvoorbeeld Douwe Bob, Eric Corton, Arie Boomsma, Wendy van Dijk, Lil’Kleine werken met zijn alle in de zogeheten ‘creatieve sector’. De creatieve industrie is een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. Banen binnen de creatieve sectoren vind je in design, media en entertainment, mode, gaming en architectuur. De kracht van de creatieve industrie zit in het vermogen om te innoveren en waarde te creëren: creatieve bedrijven ontwikkelen vernieuwende ideeën, producten, diensten, systemen, strategieën en werkwijzen. Creatieve mensen horen in de creatieve industrie. Tatoeages worden hedendaags als creatief ervaren. Vaak is het niet erg om tatoeages in deze industrie te hebben, omdat ze progressief zijn en een andere kijk hebben op tatoeages. Deze sector ervaart tattoo’s als creatief, hip, trendy en uniek.

eric.png

Op dit moment heeft Nederland bijna 150 duizend bedrijven in de creatieve industrie. Dat is maar liefst 10% van alle bedrijven in Nederland. 

Eric Corton, werkzaam in de creatieve industrie als televisiemaker bij BNN en NPO 3

 

 


arie

Arie Boomsma, werkzaam in de creatieve sector als Tv-presentator bij de EO

Hieronder is een video te zien waarin een Engelse poprockband hun ervaringen deelt met betrekking tot hun tatoeages.

 

Financiële sector
Financiële dienstverlening is het aanbieden van financiële diensten en producten. Maar de financiële dienstverlening branche is meer dan dat. Een gezonde financiële sector is een voorwaarde voor de economie om goed te kunnen functioneren. Het kabinet wil consumenten en bedrijven, die hun geld toevertrouwen aan financiële instellingen, zo goed mogelijk beschermen. Banken, verzekeraars, beleggingsmaatschappijen en vermogensbeheerders zijn voorbeelden van instellingen binnen deze sector.

Tijdens het werken binnen deze sector heeft men vaak contact met klanten. Niet alleen via de telefoon, maar ook fysieke afspraken. Opvallende tatoeages worden in deze sector als ongepast beschouwd, omdat het niet representatief is voor een financiële instelling. Deze instellingen willen niet geassocieerd worden met tatoeages, omdat sommige klanten en andere stakeholders deze lichaamsbeschilderingen nog niet hebben geaccepteerd. Zij ervaren dit als onprofessioneel. Ook willen instanties binnen deze sector als neutraal worden ervaren. Ze willen niet het risico nemen om mensen aan te nemen met tatoeages, omdat ze bang zijn dat klanten vertrekken naar concurrenten door ‘onprofessionele uitstraling of service’.  Wanneer tatoeages te bedekken zijn, willen financiële instanties het nog wel eens door de ogen zien. Als de tattoo’s bedekt worden door het dragen van een net uniform, ziet dit er ook representatief uit soms.

Zorgsector

De kern van de zorgsector bestaat uit alle aanbieders van zorg gericht op genezing of langdurige verzorging en verpleging. Daarnaast vallen ook sectoren als de jeugdzorg, kinderopvang, internaten (waaronder asielzoekerscentra), sociaal cultureel werk, welzijn ouderen, maatschappelijke opvang en Arbo-zorg onder de zorg.

tats zorg

Tatoeages binnen deze sector is een hot-topic. Er zijn online veel verschillende meningen en opvattingen te vinden. Veel jongeren die net werkzaam zijn in de zorg zeggen bijvoorbeeld dat een kleine, onopvallende tatoeage echt niet erg is. Ouderen zeggen dat dit afschrikt en bedekt moet worden. Het dus lastig te zeggen wat nu precies de maatstaf is. Toch zien veel instanties af van werknemers die tatoeages hebben zoals doodshoofden, pistolen, of lugubere, bloederige beschilderingen. Dit kan de patiënt afschrikken en zorgt voor een negatieve associatie met de zorginstantie.

Uiteindelijk verschilt het in de zorg per instantie. De ene instantie vindt een zichtbare tatoeage niet erg en de andere wel. Tast dit af of vraag hiernaar tijdens een sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprekken

Het is een feit dat het bij sollicitatiegesprekken vaak de eerste indruk is die telt. En doorgaans krijg je geen herkansing om die indruk te corrigeren. Maar een sollicitatiegesprek dient ook om een kandidaat te leren kennen en zich een beeld van zijn persoonlijkheid te vormen. Om die reden is het belangrijk om als kandidaat authentiek te blijven en je natuurlijk voor te doen. De kleding voor een sollicitatiegesprek moet dienovereenkomstig worden gekozen. Die moet passend zijn voor de branche, maar de kandidaat moet er ook weer geen verkleedpartij van maken. Maar hoe zit het dan met bestaande piercings en tatoeages? Uitnemen en bedekken? Wel, iedereen die solliciteert naar een baan, moet daarin zijn eigen beslissing nemen.

Wat kan behulpzaam zijn bij de beslissing?

Een aantal vragen die iedereen zich moet stellen, kan behulpzaam zijn bij de beslissing:

 • Hoe belangrijk is mijn tatoeage in relatie tot de baan of opleidingsplek?
 • Ben ik bereid om voor de baan helemaal af te zien van lichaamssieraden, ze eventueel voor werk uit te nemen of ze te verbergen?
 • Kom ik bij een sollicitatiegesprek geloofwaardig over als ik mijn tatoeage alleen voor dat ene gesprek verberg en het na een eventuele aanstelling weer op de werkplek zal dragen?
 • Hoe belangrijk vind ik het om mijn persoonlijkheid te onderstrepen met een tatoeage en die openbaar te tonen?

Hoofdstuk 5

Welke tatoeage past het best bij jou? – Quiz

 

 1. Waar ligt jouw pijngrens?
  a. Ik kan erg weinig hebben op het gebied van pijn
  b. Ik heb een normale pijngrens
  c. Ik word paniekerig van lange pijn
  d. Ik heb een enorm hoge pijngrens
 2. Welke stijl past het beste bij jou?
  a. Old-School
  b. Realistisch
  c. New-School
  d. Geometrisch

a.

tattoo a.png

b.

tattoo b.png

 

 

 

 

 

 

 

c.

tattoo c.png

d.

tattoo d.png

 1. Welk lichaamsdeel wil je laten tatoeëren?
  a. Arm
  b. Been
  c. Romp
  d. Nek of hoofd
 2. Als iemand de betekenis van je tatoeage vraagt, wat is reactie?
  a. Ik leg het uit, want ik ben er trots op
  b. Ik heb wel twee minuten tijd om het uit te leggen
  c. Alleen kort als iemand er serieus naar vraagt
  d. Ik leg liever aan niemand iets uit, want ik houd het voor mijzelf
 3. Kleur of zwart – wit?
  a. 50/50
  b. Zwart-wit
  c. Kleurrijk
  d. Maakt mij niet uit
 4. Een piercing gratis bij je tattoo?
  a. Nee, een tattoo is genoeg pijn op één dag
  b. Ik heb een oorbel en dat is genoeg
  c. Ja gratis, waarom niet?
  d. Ja, ik wilde altijd al een piercing in mijn gezicht
 5. Hoe groot mag je tattoo zijn?
  a. Klein, rond de 5 centimeter
  b. Ik wil een redelijk groot deel kunnen vullen (hand-grootte)
  c. Als ik het maar kan bedekken onder mijn kleding
  d. Groot (denk aan hele rug, nek of buik vol)
 6. Hoe orgineel moet jouw tattoo zijn?
  a. Maakt me niks uit, als ik het maar mooi vind
  b. Klassiek, dat anderen het ook hebben maakt me niet uit
  c. Anders dan anderen, maar teken hem niet zelf
  d. Origineel, ik geef zelf de meeste input

 

ANTWOORDEN TATTOO-QUIZ:

 Heb je het vaakst A geantwoord, dan:
Ben je geen gerenommeerde tattoo-fanaat, máár je vindt ze persoonlijk wel heel erg mooi. Je bent dan ook al lange tijd opzoek naar de perfecte schets. Je zal de tattoo zelf niet ontwerpen, want zo creatief ben je net niet. Wél weet je precies wat je wil! Old-School tattoo’s zijn je ding, want je houdt niet van enorm grote tatoeages die een groot oppervlakte bedekken. ‘Klein maar fijn’, dat is het motto. Denk aan een rode roos, of een korte tekst op een zichtbare plek. Je wil je tattoo niet verstoppen, want je wil graag dat mensen het zien en ernaar vragen. Niet omdat je aandacht wil, maar omdat je trots bent op het kunstwerkje op je lichaam.

Heb je het vaakst B geantwoord, dan:
Is een arm of been sleeve (mouw) echt iets voor jou! Tatoeages zijn ook helemaal je ding. Je houdt niet echt van de pijn die het met zich meebrengt tijdens het zetten, maar het eindresultaat is het helemaal waard. Je hoeft niet per se je eigen design te ontwikkelen, want je vindt klassieke designs ook tof. Je houdt van realistische tattoo’s die een wat groter formaat hebben. Niet dat ze meteen een hele romp vullen, maar een volle onderarm lijkt je wel wat. Tattoo’s in kleur kan je waarderen, maar zelf ga je liever voor zwart/wit. Je bent een klassieke tattoo-fan met een klassieke stijl en smaak. Geen poespas, maar kwaliteit.

Heb je het vaakst C geantwoord, dan:
Heb je een authentieke smaak. Tatoeages vind je enorm interessant. Gekke designs en opvallende kleuren zijn ook helemaal je ding. Je hebt dan ook geen last van pijn tijdens het zetten, omdat je optimaal geniet van de ervaring. Graag verzin je zelf de tattoo, omdat je er een persoonlijke twist aan wil geven. Je tekent hem alleen niet zelf, dit laat je de tatoeëerder doen die jouw stijl goed kan uittekenen. Wanneer mensen je vragen naar de betekenis van dit zeldzame design, houd je dat wel liever voor jezelf. Je ziet je lichaam als museum, maar bedekt ze toch graag als je belangrijke afspraken hebt. Daarom zet jij het liefst je tattoo op je romp, zodat men het niet ziet met een shirt aan.

Heb je het vaakst D geantwoord, dan:
Ben je nergens bang voor. Je deinst voor niks en niemand terug. Pijn? Dat is niet voor jou weggelegd. Daarom ben je ook instaat om lang in de tattoostoel te liggen. Je houdt van grote tatoeages, omdat je het ziet als een echt kunstwerk. Je ziet je lichaam als een museum die helemaal vol met kunst mag worden gezet. Geometrische of realistische stijl is jouw ding. Kleur? Nah, dat maakt niet uit. Zolang het past binnen het design die je samen hebt gemaakt met de tatoeëerder, of misschien helemaal zelf. Je hebt na een tijd dan ook zoveel tatoeages, dat je geen zin hebt om alle betekenissen aan mensen uit te leggen. Dan ben je morgen nog niet klaar….

Hoofdstuk 6

“Goedkoop is duurkoop”

Misschien leek het een tijdje geleden allemaal zo’n geweldig idee: een tribal tatoeage op je onderrug of de naam van je geliefde (nu je ex) op jouw onderarm. Of je nieuwe partner vindt het enorm irritant om steeds die naam van je ex te zien. Wat nu? Het is een optie om naar een laserpraktijk te gaan. Hier laseren ze jouw tatoeage beetje bij beetje weg. Het blijkt nu ook dat het aantal mensen dat hun tattoo laat weg laseren, toeneemt. En daarmee ook het aantal locaties waar je die eeuwige inkt wat minder eeuwig kunt maken. Maar hoe werkt dit precies en wat zijn de risico’s?

Toenemende laserbedrijven
Hier moet je mee uitkijken, waarschuwen dermatologen volgens Editie NL. Zij zien patiënten die littekens, brandwonden of blijvende witte vlekken aan de behandeling overhouden omdat degene die de tattoo weggehaald heeft onbekwaam is of geen goede apparatuur heeft.

“Het aantal mensen met een laserkliniek neemt toe, en er zijn ook meer mensen die het ernaast doen voor een zakcentje. Maar goede apparatuur kost veel geld en de kans is groot dat deze mensen goedkope lasers gebruiken”, zegt dermatoloog Alice Langeveld van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). En ook Marit Boldrik van het Nationaal Huidcentrum in Bussum wijt de problemen aan goedkope laserapparatuur. “Je kunt voor een paar duizend euro of nog minder al een apparaat kopen op internet. Ter vergelijking: een apparaat met de nieuwste technologie kost twee ton.” Dit meldt Editie NL.

Goedkoop is duurkoop
Met de slechte apparaten wordt het gevaar op blijvend letsel niet alleen groter, de kans is volgens Langeveld ook groter dat tattoos minder goed verwijderd worden omdat de apparaten minder goed werken. En dan moet je dus de volle mep betalen om vervolgens alsnog naar een andere kliniek te gaan om echt van die inkt af te komen. En voor het (goed) laten verwijderen van een tatoeage van gemiddelde grootte moet je uitgaan van zo’n 130 tot 150 euro per behandeling, waarvan er gemiddeld zes tot acht nodig zijn. Dus reken maar uit. Voordat de tatoeage helemaal verdwenen is moet je sowieso rekenen op een periode van twee à drie jaar.

Uitleg over apparatuur

laser removement .png

Kortom, zorg ten eerste dat je goed nadenkt over de keuze van je tatoeage. Wat je precies wil en door wie je het laat zetten. Zorg dat de tattoo-artist een certificaat heeft en geen oude vriend van je is. Want je weet het: goedkoop is duurkoop.

Hoofdstuk 7

Meer weten, zien of beleven?

Ben je nu zo enthousiast geworden dat je denkt: ik ga het doen! Ik laat mijn ontwerp of  tatoeage binnenkort zetten. Bekijk dan de beste tattooshops van Nederland en kies jouw shop uit! Hieronder vind je de link waarmee je een kwalitatief goede shop binnen jouw regio vindt.

Kijk op de site voor meer informatie: https://www.tattooplatform.nl/tattoo-shops

Of zijn tatoeages niks voor jou, maar je vindt ze wel heel erg mooi om te zien? Maak er dan een dagje uit van, en ga naar een Tattoo Conventie in jouw buurt! Er zijn talloze goede artiesten, die hun werk persoonlijk aan je willen toelichten.

convention.png

Klik op de afbeelding om te kijken welke conventie bij jou in de buurt is!

Ben je nog niet uitgelezen over tatoeages en wil je er nog véél meer over lezen? Lees dan het boek: Tattoo van Anne & Julien.

boek.png

Tattoo

Dit boek onderzoekt de artistieke aard van tatoeage en viert zijn levende, creatieve, veranderende essentie. Naast de alwetendheid van tattoing over de he

le wereld gedurende duizenden jaren, gepresenteerd door zeldzame artefacten, brengt het boek een eerbetoon aan de pioniers van het moderne tijdperk, degenen die verantwoordelijk zijn voor de grote transformatie ervan in de mainstream.

 

Geschreven door: Jur Schotpoort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *