“Help, ik word moeder”

Je zit midden in de bloei van je leven: druk met school, werk en ondertussen wil je natuurlijk leuke dingen doen met je vriend, familie en vrienden. Je bent gelukkig en wil optimaal van het leven genieten. Tot het moment dat de test positief is, je wereld staat stil: je bent namelijk zwanger. Je wil nog van alles doen in je leven. Toch groeit er een kleine in je buik. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet wordt je moeder. En dat op een jonge leeftijd. En nu? Wat moet je doen? Wat komt er tijdens je zwangerschap allemaal op je af? Waar moet je rekening mee houden? Tijd om aankomende tienermoeders een helpende hand te bieden. In zeven hoofdstukken weet je in ieder geval precies wat jou te wachten staat.

Hoofdstuk 1: Jong & Zwanger

Een tienermoeder worden: bij de één bewust en gepland, bij de ander geheel onverwachts. Voor Jipp Heldoorn en haar vriend was het niet gepland. Zo bleek ze op haar zeventiende al zwanger te zijn. Nu vier jaar later is de status van Jipp veranderd naar een echte ondernemende moeder van maar liefst twee kids Liv & Wolf.  Ze heeft namelijk een plekje in kledingwinkels weten te veroveren met haar eigen kledinglijn ‘Liv like a Wolf’. Daarnaast is ze begonnen met vloggen op haar eigen YouTubekanaal. Én dit is nog niet alles. Samen met haar moeder heeft ze ook nog eens het boek ‘Moedige moeders & dappere dochter’ uitgebracht. Deze duizendpoot wil graag haar ervaring met jullie delen. Lees mee en raak geïnspireerd!

Jipp vertelt..

“Het moment dat de test positief uitkwam, kan ik me nog herinneren als de dag van vandaag. De grond zakte onder mijn voeten vandaan en ik was echt in shock. Ik dacht de test klopt niet, nog maar eentje doen. Maar die kwam ook positief uit natuurlijk. Ik bleek gewoon zwanger te zijn op mijn zeventiende. En nu? Ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Was ik hier wel klaar voor? Wat zullen mijn ouders hiervan vinden? Hoe ga ik dit financieel doen? Vragen die gelijk in mijn hoofd rondzweefde. Ik kreeg een angstig gevoel. Veel erger nog: ik voelde me alleen, want niemand in mijn omgeving was op jonge leeftijd al zwanger. Ik was opzoek naar een lotgenoot, iemand die in dezelfde schuitje zat of heeft gezeten.”

Wanneer je voor je 20e moeder wordt, kan het zijn dat je de enige bent in jouw omgeving. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt namelijk dat het aantal tienermoeders al jaren afneemt. Op 1 januari 2017 waren er in totaal 2078 tienermoeders in Nederland. In januari 2015 waren dat er 2.579 en in januari 2011 kwam de teller zelfs boven de 3.000. Dit kan verklaren waarom Jipp als enige zwanger was in haar omgeving. Ben je hier nu zelf benieuwd naar? Klik dan gauw om te zien hoeveel tienermoeders jouw woonplaats telt. Wie weet ben jij niet de enige mommy-to-be op een jonge leeftijd!

Jipp vertelt verder..

“Mijn vriend en ik hadden ervoor gekozen om de baby te houden. Gelukkig verliep alles eigenlijk prima. Na 38 weken was onze kleine Liv dan eindelijk geboren. Ik was al vrij snel in me element als moeder en genoot er ontzettend van. Mijn lieve ouders hadden mij in het begin enorm geholpen. Natuurlijk kon ik ook rekenen op de hulp van mijn vriend. Inmiddels zijn we vier jaar verder en ben ik opnieuw mama geworden van mijn zoontje Wolf. Voor mij is het nog steeds de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Juist doordat ik op mijn zeventiende Liv heb gekregen, heb ik veel meer bereikt dan dat ik anders gedaan had. Ik heb nu een eigen kledinglijn waar ik hartstikke druk mee ben. Daarnaast heb ik een eigen vlog carrière opgebouwd. En dan maak ik ook nog eens deel uit van een prachtig gezin. Wat wil je nog meer? Tuurlijk heb ik flink wat vooroordelen naar mijn hoofd gekregen. Veel waren ervan overtuigd dat ik het als jonge moeder niet goed zou doen en dat mijn relatie geen stand zou houden. Nu maken veel mensen een diepe buiging, want iedereen ziet dat het super goed gaat. Ik ben in ieder geval trots op mezelf, op mijn eigen gezin en op alles wat ik tot nu toe heb bereikt. Én dat allemaal als tienermoeder ;-)”

Tip van Jipp: Iedereen om je heen gaat er wat van vinden omdat je op een jonge leeftijd moeder wordt. Sommigen vinden het dan ook nodig om hun mening op je te gooien. Schud het gewoon van je af, ga op je eigen gevoel en instinct af. Voor mij was het alleen belangrijk dat mijn ouders en mijn lieve vriend in mij zouden geloven. Dat deden ze en doen ze gelukkig nog steeds!

Ben je geïnspireerd geraakt door Jipp Heldoorn? En wil je nog meer weten over haar? Lees dan haar boek ‘Moedige moeders & dappere dochters’. Het is een openhartig, eerlijk en persoonlijk verhaal waarin geen standpunt wordt ingenomen over tienermoeders, maar dat wel vertelt hoe het gezin hiermee is omgegaan.

Ben je niet zo een lezer? Bekijk dan afleveringen van het televisieprogramma “Vier handen op een buik”, waarin toekomstige jonge moeders hulp krijgen van bekende moeders tijdens hun zwangerschap, de bevalling en daarna. Gelukkig zijn er net zoals Jipp Heldoorn genoeg andere tienermoeders die hun ervaringen eerlijk met jou willen delen.

Hoofdstuk 2: En nu je ouders nog..

Lieve aanstaande tienermoeder, je weet inmiddels dat je zwanger bent.     Je bent bijgekomen van de schrik en misschien al aan het idee gewend geraakt dat je binnenkort een echte moeder wordt. Nu je ouders nog, want hoe vertel je aan je ouders dat je zwanger bent? Lees hieronder ervaringen & tips van andere tienermoeders hoe zij dit nieuws aan hun ouders hebben verteld.

 Lisa (18):”Ik was vooral bang voor de reactie van mijn vader. Ik wist van tevoren al dat mijn moeder het minder erg zou vinden. Daarom heb ik het eerst aan mijn moeder vertelt. Ze schrok heel erg, maar gaf me een knuffel en zei: ”Komt allemaal goed lieve schat.” Mijn moeder vond dat ik het wel zelf aan mijn vader moest vertellen.     Op een avond zaten we met z’n drieën aan de eettafel en gek genoeg voelde mijn vader al aan dat er iets aan de hand was. Al die tijd was mijn vader stil gebleven, maar ik zag aan hem dat hij teleurgesteld was. Hij had liever dat ik me school eerst zou afmaken. Toch gaf mijn vader aan dat hij me altijd wil steunen. Dit was voor mij een hele opluchting, want ik had alle hulp en steun hard nodig.”

Tip: Met wie heb jij de hechtste band? Vertel het hem of haar eerst, zo krijg je meer zelfvertrouwen om het de ander te vertellen. Hoe meer vertrouwen je hebt in jezelf hoe makkelijker het wordt.

Joy (16):”Ik wilde er niet meer lang mee wachten, want ik kon niet meer liegen tegen me ouders. Ik besloot om mijn ouders een appje te sturen met de vraag of ik die avond met ze kon praten. Mijn moeder wilde natuurlijk weten wat er aan de hand was. Ze kwam gelijk al met de vraag: ”Je bent toch niet zwanger?” Ik had haar bericht gelezen, maar er niet op gereageerd. Vanaf dat moment wist mijn moeder eigenlijk al genoeg. Ondertussen had mijn moeder al mijn vader gebeld om te zeggen dat ik waarschijnlijk zwanger was. Die avond zaten we met z’n allen op de bank. Ik was gespannen en begon op mijn nagels te bijten. Mijn moeder tikte op mijn vingers en zei: ”Vertel maar dat je zwanger bent. Papa en ik zijn niet boos.” Ik keek verbaasd op, maar was van binnen zo opgelucht. Natuurlijk moesten mijn ouders wel wennen aan het idee, maar welke beslissing ik ook zou nemen, ze stonden met de volle 100% achter me.”

Tip: Stuur een bericht naar je vader en moeder. Vraag wanneer ze thuis zijn en tijd hebben omdat je iets met ze wil bespreken. Het voordeel is dat ze zelf vragen wat er precies aan de hand is.

Asmara (17):”Ik was al een aantal dagen over tijd. Mijn ouders hadden altijd tegen me gezegd dat ik over alles eerlijk kan zijn. Op een zaterdagochtend zaten we met z’n allen in de serre. Ik vertelde dat ik nog steeds niet ongesteld was. Mijn vader deed alsof hij het niet hoorde, maar mijn moeder was wel gelijk alert. “Heb je al een test gedaan? Zo niet, dan gaan we gaan na het eten gelijk naar de winkel om een test te halen.” Op dat moment kon me vader wel weer horen en werd hij heel erg boos. Hij hoopte dat ik niet zwanger was, want ik moest eerst mijn school afmaken. Helaas kwam de test toch positief uit en bleek ik zwanger te zijn. Mijn vader heeft twee weken niet tegen mij gepraat tot dat mijn moeder er klaar mee was. “Het is en blijft onze dochter. We moeten haar steunen of je dit nou wil of niet.” Vanaf dat moment is alles eigenlijk vanzelf gegaan en heeft mijn vader me toch met alles geholpen.”

Tip: Vertel eerlijk dat je niet ongesteld bent geworden en een test hebt gedaan of misschien wil gaan doen. Een beter begin van het gesprek dan meteen met de deur in huis te vallen “ik ben zwanger.”

Chaneequa (19):”Het moment dat ik aan mijn ouders vertelde dat ik zwanger was, wil ik het liefst vergeten. Ik kreeg namelijk ruzie met mijn ouders en was daardoor erg gefrustreerd. Ik liep naar de voordeur en schreeuwde keihard: ”Ohja, ik ben zwanger” waarna ik de deur achter mij dicht smeet. Dezelfde avond durfde ik niet thuis te komen, want ik was bang voor de reactie van mijn ouders. Ik kwam binnen en daar zaten ze al op mij te wachten. Mijn ouders waren erg boos en teleurgesteld. Ze begrepen het maar niet en vroegen hoe dit ooit had kunnen gebeuren. We hadden tot ’s avonds laat erover gepraat. Het kwam erop neer dat ik zelf mocht bepalen of ik de baby wilde houden of niet. Hoewel ze echt niet blij waren met het nieuws, hebben mijn ouders mij al die tijd toch gesteund. En dat doen ze nog steeds.”

Tip: Kies een gunstig moment uit. (lees: zeg het niet tussen neus en lippen door, maar neem er ook echt de tijd voor). Jij wordt namelijk niet alleen moeder, maar je ouders automatisch ook opa & oma.

giphy 2

Ben je benieuwd naar persoonlijke verhalen van ouders zelf?  Lees dan de volgende twee artikelen. Misschien zal het nieuws als een bom inslaan en staan je ouders niet te springen. Geef je ouders dan ook de tijd om het te verwerken, zodat ze kunnen wennen aan het idee.  Je kunt altijd nog de situatie omdraaien en vertellen wat het voordeel is van een jonge opa en oma: Jullie zijn fit en kunnen nog van alles ondernemen met de aanstaande kleinkind. Wanneer de kleine er eenmaal is, zullen je ouders vast en zeker op slag verliefd worden. Wacht er in ieder geval niet te lang mee. Hoe eerder je het vertelt, hoe beter. Er zijn namelijk genoeg andere zaken die nog geregeld moeten worden voordat de baby er is. De volgende hoofdstukken zullen je daarbij helpen, want dit doen we met alle liefde voor jou én de baby!

Hoofdstuk 3: Maak je geen geldzorgen

Nog even en dan ben je een moeder. Voor je gevoel duurt het misschien nog (te) lang, maar voor je het weet vliegt de tijd voorbij en is de kleine hummel er al. Jouw kind verdiend alle liefde en aandacht van de wereld. Je hebt natuurlijk wel spullen nodig om de kleine met alle liefde te kunnen verzorgen. Denk maar eens aan verzorgingsproducten, luiers, kleertjes en noem maar op. Én niet te vergeten ook grote aankopen als een kinderwagen en de inrichting van de babykamer. Je bent nog jong en meestal heb je dan nog niet veel centen op je spaarrekening staan. Sommige meiden hebben het geluk dat de (schoon)ouders financieel willen bijspringen tijdens en na de zwangerschap. Voor meiden bij wie dit niet het geval is: Wees gerust, er is sinds juli 2017 een instantie die jou op een makkelijke manier financieel wil steunen. Ben je benieuwd? Lees dan verder. 

Kenniscentrum Rutgers heeft namelijk onderzoek gedaan naar tienerzwangerschap en toonde aan dat een vierde van de tienermoeders zich veel zorgen maakt om de financiën. Een tienermoeder kan zich er zelfs zo druk om maken dat zij met de handen in het haar zit. Hoe ga ik dit financieel ooit doen? Gebrek aan geld kan zelfs een reden zijn om het kind weg te laten halen. Zit jij ook met hetzelfde probleem? Dan is Stichting Tienermoederfonds jouw redder in nood. Een initiatief van organisatie VBOK en politieke partij ChristenUnie. De stichting wil voorkomen dat tienermoeders om financiële redenen het kind laten weghalen.

“Deze meiden hebben dan niks aan een opgeheven vinger, maar willen een helpende hand. Het gaat juist om het geven van hulp om vervolgens een groot verschil te maken in het leven van de tienermoeder en haar kind. Er zijn in Nederland wel instanties waar aanstaande tienermoeders kunnen aankloppen, maar dit is vaak een ingewikkeld proces.” – Jan Segers, ChristenUnie-leider

Wil je weten hoe Stichting Tienerfonds jou kan helpen? Klik hier voor meer informatie.

Misschien vraag je jezelf nu wel af hoe het dan zit na jouw zwangerschap. Heb je als tienermoeder dan financieel nog ergens recht op? Wij zetten alle belangrijke informatie voor jou op een rijtje.

  • Kinderbijslag

Na de geboorteaangifte van je kind krijg je enkele weken later formulieren opgestuurd voor de kinderbijslag. Als je die invult, krijg je om de drie maanden een bepaald bedrag op je rekening gestort. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Voor de eerste 5 jaar krijg je in ieder geval € 191,65 euro.

  • Babyuitkering

Mocht je als tienermoeder nog thuis wonen of bij de ouders van je vriend, dan kun je een babyuitkering aanvragen bij je gemeente. De hoogte van de uitkering verschilt per gemeente. Je kunt rekenen op een bedrag van ongeveer €200 euro per maand.

  • Bijzondere bijstand

Je kunt als tienermoeder door bijzondere omstandigheden extra kosten maken. Wat er bedoeld wordt met bijzondere omstandigheden, verschilt wederom weer per gemeente. Een voorbeeld kan zijn de medische kosten voor het kind die de verzekering niet vergoedt.

  • Kindgebonden budget

Het is een bijdrage in kosten van je kind onder de 18 jaar. Je hoeft dit zelf niet aan te vragen. Als je namelijk kinderbijslag hebt aangevraagd, krijg je enkele weken later vanzelf bericht van de belastingdienst of je recht hebt op dit budget.

  • Kinderopvangtoeslag

Je kunt na je zwangerschap weer beginnen met school of werk. Mocht je je kleine brengen naar de kinderopvang, dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Uiteraard moet je kind dan wel naar een geregistreerde kinderopvangorganisatie gaan. Deze toeslag kun je bij de belastingdienst aanvragen.

Met al deze financiële regelingen lukt het je vast en zeker om alle eindjes aan elkaar te knopen. Je weet in elk geval dat je er als tienermoeder financieel niet alleen voor staat. Stichting Tienermoederfonds en onze overheid bieden jou namelijk een helpende hand. Wil je na het lezen van deze hoofdstuk voor jezelf alles op een rijtje zetten? Klik dan hier en gebruik de handige baby checklist van minime, de site voor hippe moeders. Op deze manier kun je vrij gemakkelijk zien wat ongeveer het kostenplaatje wordt van alle babyspullen. Zo weet je hoeveel geld je zelf opzij moet zetten én hoeveel geld je nog nodig hebt. Het regelen van al je geldzaken voor jou én de baby is zeker een must tijdens de zwangerschap. Maar hoe zit het dan met je school? Geen zorgen, daar hebben wij in de volgende hoofdstuk natuurlijk ook aan gedacht.

Hoofdstuk 4: Het beste voor jou én de baby

Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent, snappen we dat je aandacht niet meer naar school uitgaat. Je kan school minder belangrijk vinden omdat je je nu volledig wil gaan richten op je zwangerschap. Een groot deel van de tienermoeders loopt vertraging op of stopt zelfs helemaal met school. Dit laatste is in elk geval geen goed idee om te doen. Een diploma is het belangrijkste papiertje om later te kunnen werken. Wees verstandig en ga ook tijdens je zwangerschap naar school. Én na de bevalling: zet de knop om en ga voor je diploma. Je kunt je natuurlijk dan wel afvragen hoe je zwangerschap en school kan combineren. Bestaat er ook iets van zwangerschapsverlof op school? En hoe ga je dit doen als de kleine er eenmaal is? In dit hoofdstuk geven we daar precies antwoord op.

In Nederland hebben we als regel dat je tot je 18e jaar leerplichtig bent. Nu moeten alle aanstaande tienermoeders boven de 18 niet denken “Oh, dan kan ik stoppen met school.” Ook jij bent te jong om te stoppen met school. En je moet maar zo denken dat werken ook niet alles is. Nu kun je nog genieten van alle schoolvakanties, verplichte vrije dagen en noem maar op. Om ervoor te zorgen dat je tijdens je zwangerschap zo lang mogelijk op school kan blijven, kun je het beste contact opnemen met je mentor of studiebegeleider. Samen kunnen jullie een persoonlijk leerplan opstellen. Het is natuurlijk logisch dat je aan het einde van je zwangerschap niet meer naar school kan gaan. Dit is niet erg, want dan loop je gewoon weg vertraging op. Alles beter dan dat je helemaal met school stopt. Zo kun je in ieder geval na de zwangerschap gewoon verder gaan met waar je gebleven bent. Voor je het weet heb jij je diploma op zak. Én dat als tienermoeder!

Kom je er met school niet uit? Een leerplichtambtenaar van jouw gemeente kan je dan daarbij helpen. Diegene geeft dan advies en bemiddelt tussen jou en school. Wil je in contact komen met een leerplichtambtenaar in jouw gemeente? Check de leerplichtwegwijzer. Daarnaast is er een leerplichtwet die jou de mogelijkheid biedt om een tijdelijke vrijstelling aan te vragen. De vrijstelling moet dan worden aangevraagd op medische gronden. Medisch? Niet schrikken, een zwangerschap of bevalling wordt niet gezien als ziekte. Maar omdat er helaas geen speciale regeling bestaat voor jonge (aanstaande) studerende moeders, kun je als enige een beroep doen op medische gronden. Voor een vrijstelling kun je ook terecht bij de leerplichtambtenaar.

Als de kleine er eenmaal is, kun je lekker van en met elkaar genieten. Vergeet school ondertussen dan niet. Natuur wil je al jouw aandacht geven aan de kleine. En vooral in het begin. Toch moet school ook weer gezien worden als prioriteit, want je wil ook alleen maar het beste voor je kind, nietwaar? Probeer in ieder geval het plezier in je studie te bewaren, zowel tijdens als na je zwangerschap. Het kan soms zwaar zijn maar jij weet waarvoor je dit doet: de toekomst van je kind. Klik hier voor een aantal handige tips om jou als aanstaande-studerende-tienermoeder alvast op weg te helpen.

Hoofdstuk 5: “Ik had het voor geen goud willen missen”

 De belangrijkste zaken, weetjes en tips tijdens als na de zwangerschap hebben we voor jou op een rij gezet. Wat we vooral willen meegeven is: maak je geen zorgen, want het komt allemaal goed! Natuurlijk is het voor ons makkelijk praten en weten we niet hoe het voor jou kan zijn. Wij begrijpen het volkomen hoor als je zo denkt. Daarom delen we ervaringen van ex-tienermoeders. Bij al deze moeders is het goed gekomen. In dit interview is Karin aan het woord die op haar 18e voor het eerst moeder werd. Inmiddels is ze nu 28 jaar oud en heeft ze twee dochters van acht en tien. Samen blikken we terug op deze tijd.

backlit-beautiful-child-688675

Je was pas 18 jaar oud toen je voor het eerst moeder werd. Was je eerste zwangerschap gepland?                                                                                 “Ik weet nog dat ik dacht: nu duurt het wel heel lang voor ik ongesteld word. Mijn vriend vond het allemaal te lang duren en kocht voor mij een zwangerschapstest. Samen ontdekten we dat ik zwanger was. Het was totaal niet gepland. We vroegen ons ook gelijk af hoe dit ooit had kunnen gebeuren. Ik slikte de pil niet, maar we waren wel altijd voorzichtig. Zo zie je maar dat alleen een condoom niet altijd even veel zekerheid geeft. Toch wilde ik het kind houden en absoluut geen abortus plegen. Gelukkig was mijn vriend het hiermee eens. We zouden er samen 100% voor gaan én dit doen we samen nog steeds met veel liefde voor onze twee lieve dochters.”

Hoe reageerde de directe omgeving?                                                                 “Nadat we erachter kwamen dat ik zwanger was, had ik het vrijwel gelijk aan mijn ouders verteld. Ik wilde er niet mee wachten, want ik had alle steun en hulp van mijn ouders nodig. Mijn vader reageerde boos en was echt teleurgesteld in ons. Ik was namelijk net gestopt met mijn studie om te kijken wat ik wilde gaan doen. Met de kleine opkomst ging mijn vader ervan uit dat ik huismoeder zou worden en dat er niks meer van mijn leven terecht zou komen. Mijn moeder daarentegen was eerst geschrokken, maar steunde mij wel vanaf het begin. Ik had samen met haar contact opgenomen met een verloskundige en vanaf toen ging ze mee naar elke afspraak. Samen hadden we alle spullen gekocht voor de baby en de babykamer. De ouders van mijn vriend waren niet boos en hadden vanaf het begin al vertrouwen in ons. Het zou wel goed komen met ons als gezin en stiekem vonden ze het eigenlijk wel leuk om jong opa en oma te worden. Mijn vriendinnen waren daarentegen een stuk minder enthousiast. Ik voelde me net een attractie omdat ik zo jong zwanger was. Er werd alleen maar achter mijn rug om gepraat. Ze steunden mij niet in mijn keuze en vonden het maar apart. Eigenlijk had ik vanaf dat moment afstand van ze genomen. Ik had zulke mensen echt niet nodig in mijn leven.”

“Je zit op een roze wolk”

Hoe verliep je zwangerschap? Én hoe is je bevalling gegaan?     “Eigenlijk verliep mijn zwangerschap wel redelijk goed. In het begin was ik heel erg misselijk, maar dat is een kwaaltje die er eenmaal bij hoort. Voor de rest is het me eigenlijk goed afgegaan. Zowel bij mijn eerste dochter als bij mijn tweede. Natuurlijk was ik wel vaak moe en moest ik mijn rust pakken. Maar dan praten we ook wel over de laatste loodjes en die waren het zwaarst. Ik ben een type die alles zelf wil doen. Nou als je dan niet meer je eigen schoenen aan kan trekken, dan ben je het op een gegeven moment zat.  De bevalling zelf was zwaar en pittig, maar toch is het cliché waar: wanneer je de kleine eenmaal in je armen hebt, vergeet je alle pijn. Én eigenlijk ook alles en iedereen om je heen. Dat moment is zo intens en moeilijk te omschrijven. Alsof je op een roze wolk zit”.

Hoe was het om tienermoeder te zijn?                                                             “Ik heb in die tijd zoveel vooroordelen over tienermoeders gehoord, dat het bij mij het ene oor in ging en het andere oor uit. Natuurlijk was het niet niks om zo jong al moeder te zijn. Onze leven was gewoon anders dan normaal. Zo was iedereen van donderdag tot zaterdag te vinden in de kroeg. Wij zaten dan op de bank of lagen voor 12 uur al in bed omdat we bek af waren. Toch had ik dit voor geen goud willen missen en vond ik het juist fijn om een tienermoeder te zijn. In een klap werd ik volwassen en het voelde allemaal vanzelfsprekend. Alsof het zo had moeten zijn om jong moeder te worden. Na onze eerste kind, wist ik al vrij snel dat ik een tweede kindje wilde. Nou twintig maanden later was onze tweede dochter geboren. We genoten ontzettend van en met elkaar. Toch had ik besloten om wel weer terug de schoolbanken in te gaan. Ik had immers alleen een havodiploma en wilde het beste uit mezelf halen. Natuurlijk ook het beste voor mijn twee kids. Op dit moment ben ik alweer drie jaar werkzaam als zorgmedewerker in de ouderenzorg. Ik heb mijn passie hierin gevonden en zit hartstikke op mijn plek. Ik had mijn opleiding niet aangekund zonder hulp van mijn lieve vriend. Hij was en is toch echt wel mijn allergrootste steun & toeverlaat.”

“Maak je niet druk. Het komt goed”

Wat wil je meegeven aan andere aanstaande tienermoeders?      “Als aanstaande tienermoeder moet je gewoon alles op je af laten komen. Misschien klinkt het stom, maar bij mij werkte het wel. Ik maakte me in ieder geval niet druk om de mening van andere mensen, om de bevalling of hoe we alles zouden doen als de kleine er eenmaal zou zijn. Nu ik er zo verder op terug kijk, vind ik niet dat ik veel heb moeten laten. Ik heb uiteindelijk ook een diploma gehaald en toch iets van mijn leven gemaakt. Ik ben in ieder geval geen huismoeder geworden, maar gewoon een moeder die vier dagen in de week werkt. De rest van de dagen besteed ik mijn tijd aan het huishouden en niet te vergeten aan mijn twee lieve zonnestraaltjes. Verder heb ik ook gemerkt dat ik stressbestendig ben geworden omdat ik al zo jong kinderen kreeg. Ik was namelijk van een drukke tijd waarin er van alles veranderd in je leven, beland in een nóg drukkere periode: de tijd na het krijgen van je kind. Huilende baby’s, spanningen, niet kunnen slapen, alles heb ik meegemaakt. De meest stressvolle tijd heb ik in ieder geval al gehad, dus mij krijg je niet meer zo makkelijk klein. Én je moet als aanstaande tienermoeder maar zo denken: Als je kind straks uit huis is, dan ben je ook gewoon nog jong. Ik ben pas veertig als mijn twee dochters het huis uitgaan. Een ideale leeftijd om nog van alles te kunnen doen in je leven.”

Wil je nog meer ervaringen lezen van andere tienermoeders? In dit artikel vertellen drie andere ex-tienermoeders over hun jonge moederschap. Voor meer inspiratie? Klik hier & lees het artikel ‘Gelukkige tienermoeders? ZE BESTAAN HEUS!’

Hoofdstuk 6: Wist je dat..

Je weet nu wat er allemaal op je af gaat komen als aanstaande tienermoeder. Én wat je misschien nog moet regelen. Nu even iets heel anders, want hoe zit het met jouw algemene zwangerschapskennis? Wist je bijvoorbeeld dat je de kattenbak niet mag verschonen tijdens de zwangerschap. En zo zijn er wel meer feitjes die handig zijn om te weten. Doe de zwangerschapsquiz en kom erachter of jij goed voorbereid bent als echte mommy-to-be. 

giphy-2.gif

Hoofdstuk 7: Meer weten?

Ben je nog niet uitgelezen over je zwangerschap en wil je er nog véél meer over lezen? Lees dan het boek: De zwangerschap van week tot week van J.C. Anderson

1001004004725832

Benieuwd naar de groei van de baby? Lees in deze zwangerschapskalender hoe de kleine in je buik per week alsmaar groeit.
Kalender

Benieuwd naar bevallingsverhalen? Lees hoe andere moeders hun bevalling hebben ervaren!

pexels-photo-734541

Wil je meer weten en zien over het ouderschap? Kijk dan de docu-serie ‘The beginning of life’. Het is namelijk dé serie die je moet kijken als je zwanger bent, want je zult alles te weten komen over de ins en outs van je aanstaande baby en van het ouderschap. Waar kun je het kijken? Nou, gewoon op Netflix. Lekker makkelijk 😉

The-Beginning-of-Life-en-netflix-e1499303921544

Wil je weten of je nu alles écht hebt geregeld? Ga het na via deze zwangerschap checklist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *